Reclaim The Cape -protestileiri käynnissä Pyhäjoella

23.04.2016 - 12:15
Suora toiminta Pyhäjoella sai vastaansa poliisin pippurisuihkeet perjantaina.

Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahankkeen vastustajat Suomesta ja Euroopasta kokoontuvat Pyhäjoelle Reclaim the Cape -toimintaviikolla, joka käynnistyi perjantaina ja kestää aina vappuun saakka. Toimintaviikko on yhdistelmä käytännön työpajoja, ydinvoimaa käsitteleviä luentoja sekä väkivallatonta suoraa toimintaa.

Toimintaviikkoa järjestävien aktivistien mukaan Euroopan rauhanjärjestöissä sekä antimilitaristeissa on herättänyt huolta Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakennuttavan, Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin ydinasetuotanto.

– Rosatom on ydinalan ainoa toimija, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat sekä ydinaseet että ydinvoiman siviilisovellukset. Lähes 40 prosenttia yhtiön työntekijöistä toimii ydinaseiden parissa, sanoo Pyhäjoen protestileirin edustaja Matti Korhonen.

Toimintaviikko käynnistyi Fennovoima-Rosatomia käsittelevillä asiantuntijapuheenvuoroilla. Tohtoritutkija Maarit Laihonen avaa Fennovoiman hankkeen poliittisia taustoja, ja ydinvoimainsinööri Andrei Ozharovski käsittelee Rosatomin historiaa ja nykytilannetta. Lisäksi biokemisti Jari Natunen alustaa ydinjätteistä ja Kalevan blogisti Veikko Ervasti nostaa esiin paikallisia näkökulmia hankkeeseen.

Keskustelua ympäristöstä ja yhteiskunnasta

Tshernobylin onnettomuuden muistopäivä tiistai 26.4. on suuri joukkotoimintapäivä. Sen tavoitteena on rakennustöiden pysäyttäminen maailmalla protesteissa käytetyn väkivallattoman suoran toiminnan voimin. Päivän valinnalla muistutetaan, että myös Tshernobylin onnettomuusvoimala oli Rosatomin edeltäjän, Venäjän liittovaltion ydinvoimaministeriön, rakennuttama.

Toimintaviikkoa järjestää vuoden 2015 huhtikuusta asti Pyhäjoella toiminut protestileiri.

Samana tiistaina joukkotoimintapäivän mielenilmauksen rinnalla Naiset Rauhan Puolesta -verkosto järjestää info- ja puhetilaisuuden Pyhäjoen kirjastolla klo 11 alkaen. Tilaisuudessa on tarjolla muun muassa professori Yuri Bandazhevskyn puheenvuoro säteilyn vaikutuksista sekä aihetta käsitteleviä dokumenttielokuvia.

Toimintaviikon jälkipuoliskon seminaarit laajentavat keskustelua ympäristöstä ja yhteiskunnasta. Pitkin toimintaviikkoa erilaiset työpajat avaavat kansalaistottelemattomuuden teoriaa ja käytänteitä sekä suoran toiminnan lakiteknistä puolta.

Toimintaviikkoa järjestää vuoden 2015 huhtikuusta asti Pyhäjoella toiminut protestileiri. Ympäristöväkeä, rauhanaktivisteja ja muita voimalahankkeesta huolestuneita koonnut leiri on muodostunut yhdeksi Suomen pitkäkestoisimmista kansalaistottelemattomuuskampanjoista.

Yhteistyössä Pyhäjoen protestileirin kanssa tapahtumaa ovat järjestämässä tai tukemassa Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä, Naiset Rauhan Puolesta, Naiset Atomivoimaa Vastaan, ekotavaratalo Ruohonjuuri, Lassilan tila, Maailmanpyörä Koroinen sekä QfemZine -julkaisu.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.