Riistotyövoiman käyttö kunnissa lopetettava

07.07.2020 - 10:30
(updated: 10.07.2020 - 13:42)
Jos kaupunki ostaa esimerkiksi siivouspalveluja riistofirmalta, on jonkun kannettava vastuu. Kuva Tina Franklin Flickr

Espoolainen kommunisti Marko Korvela on vihainen tiedoista, joiden mukaan kaupunki on teettänyt siivoustöitä työntekijöitä riistävällä firmalla. – Eikö kaupungilla ole mitään vastuuta? Ja miten varmistetaan, ettei jatkossa tapahdu samoin? ihmettelee Korvela.

 

Helsingin Sanomat uutisoi heinäkuun alussa siivousalan laajamittaisista väärinkäytöksistä. Lehden mukaan alalla on yrityksiä, joiden voitontavoittelu perustuu käytännössä työntekijöiden riistolle.

– Miksi kaupunki vetkutteli kahden vuoden ajan?

Freelance toimittaja, espoolainen kommunisti Marko Korvela on vihainen tiedoista, joiden mukaan muun muassa hänen oma asuinkaupunkinsa Espoo on käyttänyt Helsingin Sanomissa mainitun riistotyöfirma SMC Palvelut Oy:n palveluja.

– Espoon kaupungin vastineessa todetaan, että epäselvyyksiä on tullut tietoon vuonna 2017. Silti firman palveluja käytettiin vielä 2019. Miksi kaupunki vetkutteli kahden vuoden ajan? kysyy Korvela.

 

Päättäjät vastuuseen

Korvelan mukaan Espoon virkamiesten ja päättäjien on nyt turha selitellä asioita.

– Olen ymmärtänyt, että me kaupunkilaiset maksamme verorahoistamme suuria liksoja henkilöille sen vuoksi, että työn mukana tulee myös suuri vastuu. Joku tekee asioista päätöksiä ja jonkun vastuulla on varmasti myös se, että päätöksiä noudatetaan ja seurata, että homma menee niin kuin pitää. Jos esimerkiksi kaupunki ostaa palveluja riistofirmalta, kyllä siitä jonkun pitää vastuu kantaa, se on päivänselvä asia.

Korvela muistuttaa, että rikoslaista löytyy pykäliä, joiden perusteella myös kunta voidaan saada tuomituksi yhteisösakkoon. Jos homma ei muuten etene, on hänen mielestään kansalaisten tehtävä painostaa poliisia tutkimaan ja syyttäjää syyttämään, mikäli on epäilyä väärinkäytöksistä.

 

Vaatimusten lisäksi suoraa toimintaa

Marko Korvelan mukaan on hyvä, että ay-liike tiedostaa ongelman.

– Pitää vaatia alipalkkauksesta kovempia sanktioita ja lisää resursseja viranomaisvalvontaan. Itse kaipaan myös radikaalimpaa suoraa toimintaa, kampanjoita, mielenosoituksia ja saartoja. Ääntä pitämällä viranomaisiin saadaan vipinää ja päättäjille painetta, sanoo Korvela.

Hän huomauttaa, että tässä eivät nyt huolestumiset, tuomitsemiset eivätkä voivottelut auta. Asia on ollut tiedossa jo pitkään, mutta ongelmia on katsottu läpi sormien.

– Tämä on seurausta siitä, kun päätöksiä tehdään talous edellä. Kaikki pitää saada halvalla. Kuntiin on pesiytynyt leikkausten ja näennäissäästöjen politiikka, josta vielä usein palkitaan muhkeilla bonuksilla. Sitten ongelmien ilmetessä ihmetellään, pyydellään anteeksi, levitellään käsiä. Pelkurimaista toimintaa, manaa Korvela.

 

Kuntavaaliteemaksi nollatoleranssi riistotyölle

Poliitikot puhuvat kauniita, mutta moni pelaa varman päälle kun tavoite on uusia valtapaikka seuraavissa vaaleissa.

– Karu totuus on, että riistetyllä siirtotyövoimalla ei ole äänioikeutta, eikä moni poliitikko sen vuoksi halua tehdä asialle mitään, sanoo Korvela.

Ensi kevään kuntavaaleissa itse ehdolle asettuva kommunisti aikookin pitää huolen siitä, että vaalien eräs keskeinen vaatimus on nollatoleranssi riistotyöfirmojen käytölle.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.