Rosvotaanko Helsingin arvokkaimmat rannat?

11.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 15 / 11.4.2008

Helsingin Kauppatorin ympäristössä muhii kulttuuriskandaali. Kaupunkisuunnitteluviraston johto on tuomassa Katajannokan laiturille massiivista hotellirumilusta ja Eteläsatamaan rakennettavien valtavien kansirakenteiden korkeita hotelli-, liike- ja asuintaloja.


Kyse on pääkaupungin arvokkaimmista rannoista ja merellisestä julkisivusta, jotka aiotaan uhrata yksityisten suursijoittajien ja rakennusliikkeiden voitonsaalistukselle. Esimerkiksi Katajannokan kanavaterminaalin paikalle suunniteltu seitsemän kerroksinen hotelli lasisine julkisivuineen tulisi Uspenskin katedraalin ja Presidentinlinnan edustalle, keskelle kansallismaisemaa.
Tuhotaanko historiallinen ympäristö?Norjalainen sijoitusyhtiö AB Invest AS on kaupunkisuunnitteluviraston johdon myötävaikutukselle teettänyt sveitsiläisellä arkkitehtitoimistolla hotellista jo suunnitelman, vaikka mikään kaupungin elin ei ole päättänyt hotellin rakentamisesta alueelle. Arvotonttia ollaan luovuttamassa sijoittajalle ilman arkkitehtuurikilpailua ja ilman tontinluovutuskilpailua. Edes asemakaavan suunnittelun periaatteita ei ole vielä päätetty.


SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen teki valtuustokyselyn siitä, miten Eteläsataman ja Katajannokan Kanavarannan suunnittelussa selvitetään arkkitehtuurikilpailuilla ja julkisella keskustelulla erilaisia vaihtoehtoja. Lisäksi Hakanen esitti, että alueelta ei luovuteta tontteja ilman asemakaavaa, tontinluovutuskilpailuja ja niihin liittyviä selkeitä reunaehtoja.


Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä vältti vastauksessaan ottamasta selkeää kantaa asiaan ja jätti jatkovalmistelun riippumaan kaupunkisuunnittelulautakunnan kannasta. Lautakunnassa asia jäi viime viikolla pöydälle.


Kaupunkisuunnitteluviraston kaavoitushankkeet uhkaavat myös Kruunuvuorenrannan, Kivinokan, Kalasataman, Merirastilan ja Hernesaaren rantoja.
Hankintojen keskittäminenKaupunginvaltuusto hyväksyi pääkaupunkiseudun neljän kunnan sopimuksen yhteishankinnoista. Sopimuksessa ei määritellä tarkemmin, mitä kaikkia hankintoja se koskee.


Liikepalvelulautakunnan jäsenenä hankintasopimuksiin paneutunut SKP:n ja asukaslistan varavaltuutettu Olli Salin ehdotti pääkaupunkiseudun hankintastrategian tuomista valtuuston päätettäväksi ja hankintojen valmistelun sitomista kunkin hallintokunnan omiin palvelustrategioihin ja lautakuntiin. Valtuuston enemmistö torjui Salinin esitykset. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli