Ruotsi ottamassa askeleen vasemmalle

14.09.2014 - 09:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Ruotsissa järjestetään tänään oikein "supervaalipäivä", kun länsinaapurin kansalaiset pääsevät äänestämään sekä valtiopäivä-, maakäräjä- että kunnallisvaaleissa. Lisäksi muun muassa Göteborgissa järjestetään kansanäänestys autoilijoiden ruuhkamaksuista.

Ennakkokyselyjen mukaan suurimman äänipotin tulee keräämään Stefan Löfvenin johtama sosialidemokraattinen puolue. Demareille on povattu vajaan 30 prosentin kannatusta.

Istuvan pääministerin Fredrik Reinfeldtin kokoomus saisi reilut 20 prosenttia äänistä ja vallassa oleva porvarihallituskoalitio kokonaisuudessaan – kokoomuksen lisäksi keskustapuolue, kansanpuolue ja kristillisdemokraatit – jäisi reippaasti alle 40 prosentin kannatuksen.

Vaalitulos avaa Ruotsille mahdollisuuden punavihreään vasemmistohallitukseen. Demarien, vasemmistopuolueen ja Ympäristöpuolue vihreiden koalitio saisi viimeisimpien mielipidemittausten mukaan reilun 45 prosentin ääniosuuden. Mikäli eurovaaleissa hyvin menestynyt uusi feministinen puolue ylittää neljän prosentin äänikynnyksen ja nousee parlamenttiin, voisi siitä tulla tarvittava lisä, jolla Ruotsiin saataisiin edistyksellinen vasemmistohallitus.

Avoimen rasistisilla teemoilla ratsastavalle äärioikeistolaiselle Ruotsidemokraateille on mitattu huolestuttavaa liki 10 prosentin kannatusta ja uhkaa nousta jopa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Hallitukseen sitä ei mikään muu puolue kuitenkaan halua.

Demarit ovat Ruotsissa kampanjoineet hyvin vasemmistolaisilla teemoilla. Porvarihallituksen kahdeksan vuoden ajan ajama yksityistämislinja ja sosiaaliturvan kiristäminen on luvattu vähintäänkin pysäyttää. Ruotsia vaivaa myös työttömyys, vaikka talous on kehittynyt suhteellisen hyvin.

Löfven on julkisesti sanonut muodostavansa vahvan hallituksen, joka tuo vahvaa taloutta, työpaikkoja, koulutusta ja hyvinvointia. Demarijohtaja on myös ollut huolissaan kasvavista tuloeroista.

Uusien lakien mukaan valitun pääministerin pitää saada hallitukselleen parlamentin enemmistön tuki kahden viikon kuluessa vaaleista. Hallitusneuvotteluista ei näillä näkymin tule helppoa. Ruotsi voi silti politiikassaan ottaa aimo askeleen vasemmalle. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (6 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.