Ruotsin oikeistohallitus polkee palkkoja lain voimalla

21.04.2010 - 15:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Ruotsissa hyväksyttiin maaliskuun lopulla laki, joka mahdollistaa ulkomaisen vuokratyövoiman palkkojen ja työehtojen polkemisen.

Vuonna 2007 EY-tuomioistuin teki ennakkopäätöksen niin sanotussa Lavalin tapauksessa. Oikeus katsoi, ettei Ruotsin rakennusalalle vuokratyövoimaa toimittaneen latvialaisen Laval-yhtiön tarvinnut noudattaa Ruotsin yleissitovia työehtosopimuksia. Lavalia vastaan toiminut ay-liike määrättiin maksamaan sakkoja.

Nyt Ruotsin oikeistohallitus runnoi läpi esityksen, jolla lainsäädäntöä virtaviivaistetaan EY-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että jos esimerkiksi bulgarialainen rakennusfirma osoittaa, että sillä on Bulgariassa voimassa oleva tes-sopimus tai että se noudattaa Bulgarian minimipalkkatasoa, sen ei tarvitse noudattaa Ruotsin työehtosopimusten minimiä.

Ruotsin parlamentti katsoo, ettei menettely ole ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Ruotsin punavihreä vasemmisto on kamppailut kiivaasti lakia vastaan.

Lain voimaan tulo asettaa suuren haasteen sekä Ruotsin että koko Euroopan ay-liikkeelle.

Suomessa on muun muassa rakennusalalla jo pitkään kiistelty vastaavanlaisista tapauksista.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.