Sähköliitosta kovaa palautetta Veitsiluodon tehtaan sulkemispäätöksestä - "Yritysten vastuu on jäänyt olemattomaksi" 

22.04.2021 - 13:45
Yritysten vastuu on jäänyt olemattomaksi ja taloudellisen tehokkuuden nimissä tehdään sitten tällaisia kylmiä ratkaisuja, kommentoi Sauli Väntti Veitsiluodon tehtaan sulkemista. Kuvakollaasi Tiedonantaja / Sähköliitto ja Wikipedia

Stora Enso on lopettamassa paperin- ja sellun tuotannon lopullisesti Veitsiluodon tehtaalla Kemissä. Paperiliiton arvion mukaan tehtaan sulkemisen seurauksena peräti 670 ihmistä Suomessa menettäisi työpaikkansa.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala vaatiikin liiton omilla sivuilla työnantajapuolelta huolellista vastuunkantoa tilanteessa.

– Työnantajan pitää tulevissa päätöksissään kantaa vastuu siitä, että ihmisistä pidetään huolta. Henkilöstön kouluttamiseen ja uudelleen sijoittamiseen pitää yhtiöltä löytyä varoja, kerrottiin liiton sivuilla.

Veitsiluodon tehtaan sulkeutuminen koskettaa paperityöläisten lisäksi muitakin aloja. Esimerkiksi Sähköliitto uutisoi omilla verkkosivuillaan tehtaalla työskentevän kymmeniä heidän jäseniään.

Tavoitin Sähköliiton puheenjohtajan Sauli Väntin kommentoimaan tilannetta pikaisesti ja hänkin oli yhtä mieltä siitä, että tämänkaltaisissa kysymyksissä myös yrityksen on otettava ehdottomasti enemmän vastuuta.

– Nyt pitäisi hakea ihan kaikki vaihtoehdot ja miettiä kollektiivisia ratkaisuja, joista myös yhteiskunta hyötyy, Väntti toteaa.

Hän näkee ongelmallisen tilanteen taustojen ulottuvan kuitenkin laajemmalle kuin vain Veitsiluodon tilanteeseen.

– Paperintuottaminen ei ole kannattavaa, eikä vaihtoehtoihin ole satsattu riittävästi, vaikka rahallista tukea on yhteiskunnalta saatu, Väntti harmittelee.

– Yritysten vastuu on jäänyt olemattomaksi ja taloudellisen tehokkuuden nimissä tehdään sitten tällaisia kylmiä ratkaisuja, joissa unohdetaan täysin veronmaksajat, hän jatkaa.

Vänttiä huolestuttaa myös niin sanottu jatkuva kilpailukykyyn vetoamisen villitys.

– Puhetta on kovasti aina tuosta kilpailukyvystä, jota yritykset sekä poliitikot pyrkivät pitämään tapetilla ja sen nojalla monia ikäviä päätöksiä pystytään ajamaan läpi, Väntti tuumaa.

Loppuun hän toteaa pelkäävänsä Veitsiluodon tapauksen olevan vasta alkusoittoa matkalla kohti kehitystä, joka saattaa muuttaa sopimusjärjestelmäämme työntekijöiden näkökulmasta pysyvästi huonompaan suuntaan.

– Sopimusyhteiskuntaa ollaan romuttamassa ja isoille yrityksille pyritään antamaan entistä enemmän valtaa päättää näistä asioista keskenään, Väntti sanoo. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa