Keywords:

Säästöjä lasten kustannuksella Joensuussa

01.12.2016 - 11:30

Joensuun Joukkovoima jakoi viikolla kaupunginvaltuutetuille vetoomuksen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen puolesta. Säästöjä on taas haettu lasten kustannuksella.

Joensuussakin liputettiin lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Päivän teemana oli yhdenvertaisuus, jota Joensuun kaupunki ei kuitenkaan kunnioita rajoittaessaan lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta. Jos toinen vanhemmista on kotona hoitamassa perheen muita lapsia, työttömänä tai osa-aikatyössä, lapsella on oikeus vain puolipäivähoitoon eli 20 tuntiin viikossa. Vuosi sitten kaupunginhallitus päätti jättää kokopäiväisen päivähoito-oikeuden säilyttämisen pois talousarviokäsittelyn pohjaesityksestä vain yhden äänen enemmistöllä, ja samoin kaupunginvaltuusto päätti päivähoito-oikeuden rajoittamisesta yhden ainoan äänen enemmistöllä.

Itä-Suomessa päivähoito-oikeutta rajoitetaan muuta maata enemmän.

Joensuun Joukkovoima toteaa, että Itä-Suomessa päivähoito-oikeutta rajoitetaan muuta maata enemmän, vaikka esimerkiksi oppimista mittaavat Pisa-tulokset ovat Itä-Suomessa muuta maata heikommat. Etenkin taloudellisesti heikommat kunnat voivat lyhytnäköisesti hakea säästöjä lasten ja vanhempien hyvinvoinnin kustannuksella.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen vaikeuttaa työttömän asemaa, kun osapäivähoidossa olevien lasten vanhempien ei ole mahdollista ottaa vastaan tilapäistä tai muuten epätyypillistä työtä lyhyellä varoitusajalla. Lapselle ei ole hyväksi, että häntä siirrellään ryhmästä ja pahimmillaan päiväkodista toiseen riippuen siitä, onko vanhemmalla keikkatyörupeama päällä vai ei.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on tärkeä erityisesti heikompiosaisille perheille, sillä se tasaa koulutukseen ja tulotasoon liittyvää yhteiskunnallista epätasa-arvoisuutta sekä ennaltaehkäisee jo olemassa olevien ongelmien syvenemistä. Tuen piiriin ohjaaminen onnistuu päivähoidosta helpommin ja nopeammin kuin kotoa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.