Saakashvili USA:lle suuri ongelma

19.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34 / 19.9.2008

Georgian presidentistä Mihail Saakashvilista on tullut USA:lle suuri ongelma.


Venäjän vastatiedusteluyksiköt saivat äskeisen Georgian vastaisen sodan aikana haltuunsa runsaasti arkaluontoista aineistoa, muun muassa kopioita Georgian hallituksen tietokonetiedostoista ja sen lähettämistä viesteistä EU:n, USA:n ja kymmenien muiden maiden edustajille sekä näiden sille lähettämistä viesteistä.


Venäläiset saivat niin ikään haltuunsa listan pankkitileistä, joille USA:n lähetystö yhdessä maan tiedustelupalvelujen kanssa maksoi rahaa presidentti Mihail Saakashvilin "henkilökohtaiseen käyttöön". Pelkästään "ystävällisestä yhteistyöstä" eli luvan antamisesta USA:n ja Israelin tiedustelu- ja sotilasyksiköille rakentaa Georgiassa Venäjän ja Iranin vastainen iskutukikohta Saakashvili vastaanotti yli 860 000 dollaria.


Saakashvili kävi hyvin informatiivista ja salaista sähköpostinvaihtoa 3.,4. ja 5. syyskuuta USA:n varapresidentin Dick Cheneyn kanssa sekä 1. ja 3. syyskuuta ulkoministeri Condoleezza Ricen kanssa Georgian tulevaisuudesta.


Saakasvili toisti yhä uudelleen voimakkaasti, että hän haluaa USA:n varustavan Georgian armeijan uudelleen sille tasolle, millä se oli ennen sotaa Venäjän kanssa.


Saakashvili vaati, että USA pystyttää suuren laivastotukikohdan Potiin, öljynjalostussatamaan, sen suojelemiseksi venäläisiltä.


Saakashvili halusi suuren määrän amerikkalaissotilaita sijoitettavaksi Georgiaan pitkäksi ajaksi suojelemaan maata läsnäolollaan.


Sakashvili pyysi Israelia miehittämään ainakin yhden lentotukikohdan ja sijoittamaan sinne huomattavan määrän pommikoneita helpottaakseen suunniteltua hyökkäystä Irania vastaan tai venäläisiä joukkoja vastaan, jos ne tunkeutuisivat taas Georgian maaperälle.


Saakashvili ilmoitti suunnittelevansa lojaalien paikallisten asejoukkojen varustamista kahdessa maakunnassa, Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa, riittävästi aseistettuina häiritäkseen ja ajaakseen pois venäläiset miehittäjät.


Saakashvili aikoi pyytää Israelia lähettämään taktisia ydinaseita Georgiaan ylläpitämään tasapainoa Venäjän aggressiota vastaan.


Saakashvili vannoi pyhästi (6.9.) palauttavansa sotilasvoimin kaksi itsenäisyyteen pyrkivää maakuntaa Georgian valvontaan heti tilaisuuden tullessa.


Tätäkö Dmitri Medvedev tarkoitti väittäessään äskeisessä haastattelussaan, että Saakashvili on "henkisesti tasapainoton lääkkeiden väärinkäyttäjä"?ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli