Saako kuolemalle nauraa?

07.09.2010 - 13:14
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Graafisen alan ohella Karstein Volle tunnetaan Nazca-yhtyeen johtohahmona. / Sari Lähteinen |

Kuolema koskettaa meitä jokaista tavalla tai toisella, halusimmepa sitä tai emme. Mutta saako niin vakavalle, lopulliselle ja murhetta tuovalle asialle nauraa?

– Onko meillä muita vaihtoehtoja? Me kaikki kuolemme, se on tosiasia, jota emme voi muuttaa. Sen sijaan asennettamme kuolemista kohtaan voimme muuttaa, joten miksei suhtautua siihen huumorilla. Jos ihminen ei voi nauraa vakaville asioille, hän voi yhtä hyvin olla jo kuollut, pohtii Karstein Volle. Syntyperäinen norjalainen, nykyään Suomessa asuva graafikko, muusikko ja sarjakuvantekijä piirsi omat, rakkaiden ihmisten vakavien sairauksien ja poismenojen vuoksi pinnalle nousseet tuntemuksensa humoristisen sarjakuvan muotoon. Karstein Vollen monta kuolemaa -sarjakuva-albumi ilmestyi viime viikolla Zum Teufel -kustannukselta.

Volle huomauttaa, että on olemassa myös ilkeää huumoria, jossa pilkataan muitten epäonnea. Olisi myös kohtuutonta lisätä surutyötä tekevien omaisten ja läheisten taakkaa ajattelemattomuuksilla.

– Sen vuoksi tein sarjakuvan omasta kuolemastani, koska sille voin nauraa aidosti hauskalla tavalla. Pyrin löytämään näennäisen kestämättömästä tilanteesta huumoria, valtavan kielteisestä asiasta hitusen myönteistä.

Alunperin sangen henkilökohtaisia sarjakuvia ei ollut tarkoitettu julkaistaviksi, mutta kuten usein käy, tilanne muuttui: vakavasti sairaat toipuivat ja suru kuolleita kohtaan muuttui mukaviksi muistoiksi. Koska jälki oli Vollenkin mielestä hyvää, päästiin kustantajan kanssa sopimukseen sarjakuvien julkaisemisesta.

Karstein Volle on koulutettu kuvataiteilija, jonka jälki on tuttua muun muassa Into-pamflettien kansista. Graafisen alan ohella Volle tunnetaan Nazca-yhtyeen johtohahmona. Yhtye tekee synkkäsävyistä ja omaperäistä rockmusiikkia, ja viime toukokuussa julkaistu Out-albumi on saanut kriitikoiltakin kiittäviä arvioita.

Omaa taidettaan Volle ei pidä erityisen poliittisena.

– Teen sarjakuvia ja musiikkia asioista, jotka ovat osa elämääni. Politiikkaa on esimerkiksi se, mitä vaatteita käytät tai millä verkkosivuilla surffaat. Koska politiikka on valintoja, kannattaa tehdä mahdollisimman tiedostavia sellaisia, kommentoi Karstein Volle.

 Nazca-yhtye on keikalla 10.9. Helsingin sarjakuvafestivaaleilla Henry's Pubissa, 25.9. Nuclear Nightclubilla Oulussa sekä 30.9. Ravintolalaiva Wäiskissä Helsingissä.

www.songsfornazca.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.