Sananvapauden loukkaaminen on aina vakava asia

30.04.2014 - 11:48
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti 3. toukokuuta. Sanomalehtien maailmanjärjestö WAN-IFRA ja monet muut sananvapautta puolustavat järjestöt kehottavat hallituksia huolehtimaan toimittajien turvallisuudesta ja vapaudesta tehdä työtään.

Sanan- ja lehdistönvapauden tila alkaa Suomessakin olla huonolla tolalla, mikä tuli ilmi perjantaina 25. huhtikuuta Helsingissä järjestetyn Nyt saa riittää! -mielenosoituksen tapahtumien kulussa. Reilun tuhannen ihmisen mielenosoitus eteni hyvässä hengessä. Ainoa särö tilanteeseen syntyi, kun muutama poliisi sumutti pippurisuihketta rauhanomaisten mielenosoittajien silmille. Kyseinen teko oli monen mielenosoittajan mielestä joko huonosti harkittu tai suoranainen provokaatio, joka olisi voinut laukaista vakavammankin konfliktin. Tällä kertaa mielenosoittajien yhteishenki kuitenkin piti eivätkä ihmiset provosoituneet.

Mielenosoitukseen osallistui myös Tiedonantajan toimittaja-avustajaryhmä, jonka tarkoituksena oli kuvata videomateriaalia Tiedonantajan verkkokanavalle. Poliisi esti tunnetun dokumentaristin Hannu Hyvösen sekä erään toisen kuvaajan toimia eduskuntatalon portailla. Kaksikolle annettiin poistumiskomento juuri ennen pippurisumutusoperaation alkamista. Hyvönen protestoi poliisin toimia ja piti kiinni oikeudestaan kuvata.

Kyseessä on vakava kansalaisoikeuksien ja sananvapauden loukkaus. Myös virkavallan toimintaa tulee saada kuvata ja erityisesti silloin, kun se käyttää voimakeinoja.

Suomessa ollaan hanakoita arvostelemaan muiden maiden sanan- ja lehdistönvapauden tilaa samalla, kun suomalaisessa yhteiskunnassa vapaata tiedonvälitystä ja esimerkiksi kuvaamista pyritään rajoittamaan entisestään. Poliisi ja nykyään yhä enemmän erilaiset yksityiset vartiointiliikkeet toimivat liian usein omavaltaisesti ja tekaistuin perustein, kun journalisteja estetään tekemästä työtään.

Valitettavasti valtamedia huomioi asian vain harvoin, ellei kyseessä satu olemaan valtamedian oma edustaja. Näinhän kävi taannoin Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä sattuneissa kahakoissa, joissa poliisin voimakeinojen kohteeksi ja putkareissulle joutui syytön Suomen Kuvalehden valokuvaaja.

Suomessakin virkavalta suojelee ennemmin yhtiöitä ja pääomaa kuin kansalaisten vapautta ja oikeutta ottaa asioista selvää ja sanoa mielipiteensä.

Tiedonantaja-lehti paheksuu sekä poliisin ylimitoitettua voimankäyttöä mielenosoituksessa että toimittajamme häirintää. Toivomme ja edellytämme, että sisäasianministeriö ja poliisijohto antavat jatkossa yksiselitteisemmät ohjeet poliisikunnalle ja vartiointibisnekselle siitä, miten työtään tekeviä journalisteja saa kohdella.

Videomateriaali Tiedonantaja TV:ssä >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset