Sanotuksi sitä ei saa

21.11.2013 - 11:49
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Vasta 23-vuotias Zagros Manuchar tarttuu esikoiselokuvassaan Salpa henkilökohtaiseen teemaan – änkytykseen. 

Salpa on tiettävästi Suomen ensimmäinen pakolaisen tekemä kokoillan elokuva. Manuchar muutti Irakin kurdialueelta pakolaisena Suomeen vuonna 1994. Espoossa aikuiseksi varttunut Manuchar kiinnostui ensin teatterista ja myöhemmin elokuvasta. Teatteriharrastus toi hänelle roolin Dome Karukosken ohjaamasta tv-sarjasta Veljet (2007). Sittemmin Manucharilla on ollut isompi rooli Oskari Sipolan ohjaamassa Elokuussa (2011).

Manucharin ensimmäinen oma ohjaustyö Vastavirtaan valmistui vuonna 2006. Myöhemmät lyhytelokuvat ovat voittaneet palkintoja ja niitä on esitetty kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Salpa on Manucharin ensimmäinen kokopitkä elokuva.

Toiveikas kuvaus maailmasta

Salpa on kertomus nuoren puhevikaisen pojan yksinäisyydestä, rakastetuksi tulemisen välttämättömyydestä ja kaipuusta tulla nähdyksi.

Kotiopetukseen joutuva ja vaikeasta änkytyksestä kärsivä Henri (Elis Lindfors) elää elämässään vaihetta, joka tulee määrittämään paljon hänen suhtautumistaan maailmaan ja toisiin ihmisiin. Hän koettaa etsiä lämpöä ja turvaa, mutta hänelle lähin ihminen, isä (Eero Enqvist), ei kykene sitä antamaan. Sietämättömäksi kasvava tilanne pakottaa Henrin pyytämään apua tuntemaltaan hevoskouluttajalta (Elena Leeve).

Unenomainen, kerronnaltaan runoelmaa muistuttava elokuva piirtää muotokuvan nuoresta, elämää hapuilevasta pojasta. Hiljaisuus, pitkät kuvat ja vähäeleisyys synnyttävät maailman, johon katsoja halutaan kutsua.

Elokuva on ehditty nähdä ennen Suomen ensi-iltaa jo useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, muun muassa ohjaajan synnyinmaassa Irakissa. Se on esitetty myös Rakkautta & Anarkiaa – festivaalilla.

Salpa on ajaton, pohdiskeleva ja toiveikas kuvaus maailmasta, jossa ihminen on toiselle usein vain näennäisesti läsnä.

Haastatteluissa Manuchar on kertonut aiheen olevan hänelle henkilökohtainen – hän nimittäin kärsii itse änkytyksestä, mikä on aiheuttanut ulkopuolisuuden kokemuksia.

– Vaikka ihminen ei olisi syrjäytetty, saattaa hän katsella asioita ulkopuolelta. Kun aloitin koulun, näin asiat eri lailla kuin muut. Vaikka olin siinä ympäristössä, en ollut sisällä yhteisössä.

Muun muassa Andrei Tarkovskia ja Krzysztof Kieślowskia ihaileva ohjaaja korostaa, kuinka monia asioita on ylipäätään vaikea pukea sanoiksi. Tämä oivallus on ollut eräs suurimpia kimmokkeita elokuva teolle. 

Kino Punikki esittää Espoossa

Salpa sai ensi-iltansa lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

Elokuva on mahdollista nähdä maanantaina 25. marraskuuta, kun SKP:n Uudenmaan piiri järjestää yhteistyössä SKP:n Helsingin kaupungin piirijärjestön ja Tiedonantajan kanssa Kino Punikki -näytöksen klo 18 alkaen Kino Tapiolassa, Espoossa (Mäntyviita 2). Tilaisuudessa on mahdollisuus tavata elokuvan tekijöitä, muun muassa itse ohjaaja Zagros Manuchar.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri