Sardiinit Salvinia vastaan

20.02.2020 - 15:00
(updated: 06.03.2020 - 11:37)
Sardiiniliikkeen mielenosoitus Bolognan kaupunginaukiolla.

Bella Ciao -kappale raikaa Bolognan Piazza VIII Agosto -aukiolla, kun 40 000 mielenosoittajaa osoittaa mieltänsä äärioikeiston nousua vastaan 19. tammikuuta. Maailman tunnetuin antifasistinen kappale onkin omiaan näyttämään uutispätkissä, millainen liike on kyseessä.

Pienten kalojen joukkovoima nousi äärioikeistoa ja fasismia vastustavan kansanliikkeen symboliksi Italiassa viime syksynä, eikä mielenosoitukset ole laantuneet. Sardiiniliike on ottanut nimensä sardiineista, sillä sen edustajat pakkautuvat toreille tiiviiksi ”kuin sardiinit purkissa”.

Nimelle löytyy taustaa myös liikkeen ensimmäisestä tempauksesta marraskuussa 2019. Flashmob-mielenosoituksen ”6 000 sardiinia Salvinia vastaan” järjestettiin Piazza Maggiore -aukiolla Bolognan keskustassa ja se vastusti oikeistopopulisti Matteo Salvinin Pohjoisen liitto (ital. Lega Nord) -puoluetta. ”Sardiineja” paikalle saapui kuitenkin enemmän, kuin mielenosoituksen nimi antoi ymmärtää, yhteensä 15 000 mielenosoittajaa.

Sardiiniliike haluaa edistää ihmisläheistä politiikkaa ja se vastustaa populismia ja maahanmuuttovastaisuutta.

Seuraavina viikkoina mielenosoituksia tuli lisää. Roomassa 12. joulukuuta järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui jo 40 000 kannattajaa ja samana päivänä järjestettiin pienempiä mielenosoituksia Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä. Neljä bolognalaista nuorta, Matteo Santori, Andrea Gareffa, Roberto Morotti ja Giulia Trappoloni, olivat laittaneet alulleen jotain suurta, kun järjestivät ensimmäisen Flashmob-mielenosoituksen kaupungissaan. Samalla italialainen antifasistinen liike koki nuorennusleikkauksen, ihan jo kokonsa vuoksi.

Sardiiniliike haluaa edistää ihmisläheistä politiikkaa ja se vastustaa populismia ja maahanmuuttovastaisuutta. Joukkoliikkeelle onkin ollut hyväksi mahdollisimman laajaksi jätetty ideologinen pohja, jolloin suuret mielenosoitukset ovat olleet mahdollisia. Samalla jatkuvuus on ollut taattu, eikä liike ole kuihtunut ainakaan sen ensimmäisinä kuukausina. Eri maissa on sen sijaan syntynyt omia liikkeitään samantyyppisten vaatimusten kera.

Valitettavasti tällaiset linjaukset ovat nostaneet miehen äärioikeiston esikuvaksi ympäri Euroopan.

Oikeistopopulisti ja rääväsuu

Sardiiniliike ei ole ottanut oppositiojohtaja Matteo Salvinia hampaisiinsa suotta. Hän vie surutta Italiaa kohti kansallismielisyyttä ja muukalaisvihaa, oikeistopopulismin keinoja käyttäen. Välimerellä hukkuneet pakolaiset eivät miehen elämää hetkauta, ja rantojen kiinni laitto onkin ollut jo pitkään yksi hänen kampanjoistaan asioista. Valitettavasti tällaiset linjaukset ovat nostaneet miehen äärioikeiston esikuvaksi ympäri Euroopan. Tämä on nähtävissä myös kotimaisten oikeistovalemedioiden miestä ihannoivista artikkeleista.

Oikeistopopulismi on purrut ja viime vuosien vaaleissa Pohjoisen liitto -puolue on vahvistanut asemaansa maassa. Se oli vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa jo Italian vaalivoittaja, kun vuoden 2018 parlamenttivaaleissa se jäi vielä kolmanneksi, Viiden tähden liikkeen ja demokraattien taakse.

Tuolloin yhteistyö Viiden tähden liikkeen kanssa takasi, että Italiaa alkoi johtamaan oikeistolaisin hallitus kansanmuistiin.

Salvinin puolue on siirtynyt arvioiden mukaan vallassa ollessaan ja nyt oppositiossa yhä kansallismielisempään suuntaan. Samalla mies itse uhoaa medioissa nousevansa yhä varmemmin maan pääministeriksi vielä tänä vuonna. Onneksi Sardiiniliike pistää tähän suunnitelmaan kapuloita rattaisiin.

 

Oikeudenkäynti

Salvini on käyttänyt myös tulevaa oikeudenkäyntiään populismin välineenä. Sisiliassa käytävässä oikeudenkäynnissä on kyse siitä, että Salvini määräsi siirtolaisia pidettäväksi väkisin heitä kuljettaneella pelastusaluksella viime heinäkuussa. Tämän vuoksi 131 maahanmuuttajan pelastaminen mereltä viivästyi Sisilian rannikkovartioston toimesta. Tuomio saattaisi tällöin tulla näiden ihmisten hengen vaarantamisesta.

Salvini on aikaisemmin pyrkinyt välttämään oikeudenkäyntiä, mutta kehotti nyt muita puolueensa jäseniä äänestämään senaatin valiokunnassa koskemattomuutensa poistamiseksi, jotta ”koko Italia voisi tuomita hänet”.

Hän myös haastoi koko parlamenttia saattamaan hänet oikeudenkäyntiin väitetystä sieppauksesta. Valiokunta äänesti tammikuussa siitä, pitäisikö Salvinin kohdata oikeudenkäynti ja helmikuussa koko parlamentti äänestää miehen koskemattomuuden poistamiseksi.

Italian hallituspuolueet pelkäävät Salvinin käyttävän mahdollista oikeudenkäyntiä saadakseen kansalta myötätuntoa tulevissa paikallisvaaleissa. Miehen tyylin ja edellisten vuosien toiminnan tuntien, tämä saattaa tulla hyvin helposti kyseeseen.

 


 

Sardiinien vaatimuksia

Tammikuun paikallisvaaleissa sardiiniliikkeellä oli kuusi vaatimusta politiikan muuttamiseksi. Liikkeellä ei ollut omaa ehdokaslistaa, mutta se kertoi tavoitteekseen vaikuttaa vaaleihin.

1. Poliitikkojen on keskityttävä hoitamaan tehtäviä, joihin heidät on valittu (eikä omaan kampanjaansa seuraaviin vaaleihin)

2. Ministerien on käytettävä vain virallisia viestintäkanavia

3. Läpinäkyvyyttä sosiaalisen median käyttöön politiikassa

4. Pysytään tosiasioissa

5. Väkivalta pois politiikasta, sanallinen väkivalta rinnastettava fyysiseen

6. Peruutetaan Salvinin antama asetus (joka helpottaa maahanmuuttajien karkottamista)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.