Sarjakuvataiteilijat tempaisivat rasismia vastaan

05.11.2015 - 14:45
(updated: 17.12.2015 - 16:27)

Suomalaisen sarjakuvan kärki tempaisi Helsingin Kirjamessuilla rasismia vastaan. Sarjakuvataiteilijat tekivät vapaaehtoistyönä 40-sivuisen Nyt riittää! -lehden, joka on luettavissa maksutta netissä.

Hankkeen isä on itsekin maahanmuuttajataustainen Karstein Volle. Norjasta Suomeen muuttanut Volle on tunnettu sarjakuvapiirtäjä ja graafikko, jonka jälkeä ovat muun muassa Into Kustannuksen julkaisemien pamflettien kansitaide.

Volle kertoo sarjakuvan esipuheessa olleensa kauhtunut ja läpeensä kyllästynyt siihen, miten uutisissa on viime viikkoina kerrottu hyökkäyksistä turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksia vastaan. Hän sai idean rasismin vastaisesta yhteistyöprojektista, joka kulminoituisi Helsingin Kirjamessuilla.

Volle sai lehden tekoon mukaan kovan luokan sarjakuvapiirtäjiä, kuten Fingerpori-stripistä tunnetun Pertti Jarlan sekä Kiroilevan siilin äidin Milla Paloniemen. Piirtäjien tekemät originaalit huutokaupattiin Kirjamessuilla, ja tuotto on tarkoitus antaa Suomen punaiselle ristille.

"Ulkomaalaisena olo Suomessa voi olla hieno juttu."

– Piirtäjät yhdessä vastustavat rasismia ja fasismia ja näyttävät tuolle äänekkäälle vähemmistölle, että hiljaisesta enemmistöstäkin voi lähteä ääntä. Ulkomaalaisena olo Suomessa voi olla hieno juttu. Suomi on pullollaan lahjakkaita, fiksuja ja rohkeita ihmisiä, jotka eivät suostu peloteltaviksi. Tähän sarjakuvaan osallistuva porukka on osoitus siitä, toteaa Volle.

Sekä huumoria että vakavaa sarjakuvaa

Suomen Sarjakuvaseuran oman lehden Sarjainfon päätoimittaja Reetta Laitinen on yksi Nyt riittää! –lehden piirtäjistä.

"Ei ole kiva jos sarjakuva on saarnaava, osoitteleva tai liian valmiiksi pureskeltu."

Laitinen kertoo, että rasismin vastaiseen sarjakuvaan oli vaikea keksiä ideaa.

– Aihe on niin iso ja moniulotteinen, enkä halunnut piirtää mitään liian mustavalkoista rasististereotypiaa tai toisaalta liian lässyttävääkään. Ei ole kiva jos sarjakuva on saarnaava, osoitteleva tai liian valmiiksi pureskeltu.

Laitisen piti huolella miettiä, että mitä haluaisi sanoa.

– Sanoma oli lopulta, että ihmisten kohtaaminen todellisessa maailmassa on erilaista kuin netin kärjistynyt ”keskustelu”. Kun itse kuitenkin Kontulassa asuu niin kohtaa joka päivä kaikenlaista porukkaa eikä ole ikinä tarvinnut ketään pelätä.

Laitisen mukaan kannanottaminen on tärkeää, mutta on hyvä, että kantaa ottamisen tapoja on monenlaisia.

– Julkaisussa on sekä kärjistyneempiä että pohdiskelevampia, huumoria ja vakavaa. Se on minun mielestäni onnistunut moniäänisyydessä. Tietysti olisi kiva, että kohderyhmän ulkopuoleltakin joku lukisi, eli jakelukanava on myös tärkeä, muistuttaa Laitinen sarjakuvan voimasta.

Nyt riittää! –sarjakuva on luettavissa maksutta verkossa:

issuu.com/sarjakuvakeskus/docs/nyt-riittaa_issuu

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.