Sata vuotta luokkataistelua

23.08.2018 - 14:00
(updated: 22.10.2018 - 14:00)

 

Työväenliikkeen historia on ollut maassamme vaiheikas ja kamppailuja on käyty hyvin erilaisin keinoin, riippuen vuosikymmenestä. Viimeiset sata vuotta noiden kamppailujen osana on toiminut myös Suomen kommunistinen puolue. Hyvinvointia on pystytty luomaan parhaiten aikoina, kun liike on ollut vahva eikä toimintaoikeuksia ole rajoitettu.

Vuosisadan aikana ei työn ja pääoman välinen ristiriita ole kuitenkaan poistunut, vaan se on tiukentanut otettaan ja muuttunut yhä maailmanlaajuisemmaksi. Tutkimukset kertovat omaa karua kieltään; maailmassa rikkaiden ja köyhien välinen kuilu jatkaa kasvamistaan, kaikenlaiseen asevarusteluun käytetään vuosi vuodelta enemmän varoja ja ilmastonmuutos etenee markkinatalouden luodessa liikakulutusta.

Suomesta tehtiin kovalla työväenluokan työllä tasa-arvoisempi, parempien työehtojen ja koulutuksen maa.

Kapitalistinen talousjärjestelmä tuottaa siis valtavia, koko maailmaan vaikuttavia ongelmia ja sen lisäksi liukuhihnalta paikallisia. Kun sosialismin teoriat ja työväenliike alkoivat saada jalansijaa, alkoi vihdoin myös kapitalismin ongelmien ratkominen. Luokkataistelun ja uudistusten kautta moniin ongelmiin saatiin ratkaisuja. Suomesta tehtiin kovalla työväenluokan työllä tasa-arvoisempi, parempien työehtojen ja koulutuksen maa. Näihin uudistuksiin eivät porvarit osallistuneet, vaan päinvastoin yrittivät jarruttaa hyvinvointivaltion luomista joka käänteessä.

Tiedonantaja kertoi SKP:n satavuotisen historian vaiheista viime kuussa, ja tässä lehdessä paneudumme tarkemmin puolueen syntyhetkiin vuoden 1918 elokuussa. Tämä vuosi on ollut kansainväliselle kommunistiselle liikkeelle juhlavuosi Marxin 200-vuotissyntymäpäivän johdosta, mutta hyvin tärkeäksi oman maamme liikkeelle nousee tänä vuonna myös Lenin. Suomen ystävänä hän vaikutti SKP:n syntyyn ja innosti perustajajäseniä luottamaan oman maamme kokemukseen.

 

Eespäin

Kuluneet kaksi vuosikymmentä ovat olleet hyvinvointiyhteiskunnan romuttamisen vuosikymmeniä. Oikeisto on päässyt toteuttamaan ideologista tehtäväänsä ilman suurempaa vastustusta. Uusliberalistinen talouspolitiikka ei synnytä työpaikkoja, lieventää verotusta suurilta pääomilta ja pyrkii yksityistämään lähes kaiken yhdessä omistetun valtiossa ja kunnissa. Samanaikaisesti tätä politiikkaa harjoittavien silmissä kiiluu sotavoimien varustelu hävittäjillä ja rajojen sulkeminen hädässä olevilta ihmisiltä. Eri oikeistopuolueet ovat jakaneet näiden tehtävien ajamisen keskenään, mutta lopulta kaikki ajavat samaa, jo kertaalleen Suomessa nähtyä valkoista aatetta.

Tämän kehityksen vastustaminen on ollut ja on edelleen kommunistien päätehtävä. Sitä toteutetaan parhaimmillaan toimimalla mahdollisimman laajasti eri liikkeissä ja erilaisin tavoin. Luokkatietoinen ja sosialismin rakentamiseen tähtäävä toiminta voidaan ulottaa kaikkeen kamppailuun ja yhteistyöhön.

Tätä yhteistyötä tehdään käytännössä Vastavirta-festivaalilla 25.-26.8. Helsingin Arbiksella. Tästä Tiedonantajasta löydät laajat tiedot koko ohjelmasta ja SKP:n lauantai-illan juhlakonsertista. Radikaalin vasemmiston yhteistyöllä tehty, tiukkaa kamppailua ja aktivismia sisältävä tapahtuma kertoo ihmisten olevan valmiita lopettamaan oikeiston valtakauden Suomessa. Niillä eväillä on myös SKP:n hyvä lähteä kohti uutta vuosisataansa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset