Satu "ydinreaktorista" ja uusi sota

02.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18 / 2.5.2008

Lähes kahdeksan kuukautta sen jälkeen kun Israelin ilmavoimat tuhosi rakennuksen Syyrian itäisessä autiomaassa, Bushin hallinto julkaisi "tiedustelutietoa", jonka väitettiin todistavan, että Syyria oli rakentamassa tuhotussa rakennuksessa Pohjois-Korean avustuksella ydinreaktoria osana suunnitelmia rakentaa ydinpommi.


CIA:n viime viikon torstaina esittämä tiedusteluselostus nosti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia, ja herätti arveluja sen ajoituksesta ja tarkoituksesta. Kaikissa kommenteissa kuitenkin salattiin tahallisesti kaikkein olennaisin asia. USA oikeuttaa jälkikäteen epäilemättä aikoinaan valtuuttamansa Israelin laittoman aggressioteon, joka olisi voinut sytyttää uuden sodan Lähi-idässä.


Valkoisen talon lausunnossa varoitettiin tehopyhästi, että Syyrian salainen reaktorin rakentaminen oli "vaarallinen ja potentiaalisesti kehitystä alueella ja maailmassa horjuttava" ja rikkoi ydinsulkusopimusta NPT:tä. On kuitenkin julkinen salaisuus, että Israel on USA:n hiljaisella hyväksynnällä salaa valmistanut huomattavan ydinasearsenaalin, kieltäytynyt allekirjoittamasta NPT:tä ja estänyt Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastukset laitoksissaan.


Syyria puolestaan kiisti, että Israelin ilmaiskun syyskuussa tuhoamassa rakennuksessa oli ollut ydinreaktori, ja vakuutti, että sillä ei ole mitään aikomusta rakentaa ydinaseita. Presidentti Bashar al-Assad kertoi medialle, että kyseessä oli armeijan rakenteilla oleva rakennus eikä ydinreaktori. Ja hän kysyi: "Onko se loogista, että ydinlaitos olisi ilman vartiointia ja ilman ilmatorjuntaohjusten suojaa? Satelliittivalvonnassa oleva ydinlaitos keskellä Syyriaa, autiomaassa, kenen tahansa nähtävillä."


Mitkään CIA:n julkistamat todisteet eivät osoita, että tuhotussa rakennuksessa olisi ollut ydinreaktori. Näytetyt satelliittikuvat ja valokuvat on osoitettu väärennetyiksi, ja ne ovat todennäköisesti Israelin tiedustelupalvelun amerikkalaiskollegoilleen toimittamia. Vielä hatarampia ovat väitteet Pohjois-Korean osallisuudesta ja Syyrian ydinaseohjelman olemassaolosta. Kun muistetaan Bushin hallinnon valheet olemattomista joukkotuhoaseista, joita käytettiin oikeuttamaan maaliskuun 2003 hyökkäys Irakiin, mitään näistä uusista "todisteista" ei voida ottaa todesta.


Helmikuussa julkaistussa artikkelissaan "Mitä Israel pommitti Syyriassa?" veteraanijournalisti Seymour Hersh totesi, että USA:n nykyiset ja entiset tiedustelu-, diplomaatti- ja kongressivirkailijat toistuvasti kertoivat hänelle, että "he eivät tienneet mistään Syyrian käynnissä olevia ydinaseohjelmia koskevista luotettavista todisteista". Korkean tason syyrialaiset viranomaiset vahvistivat, että Pohjois-Korea oli tehnyt sopimuksen rakennuksen rakentamisesta, kuten se oli tehnyt muidenkin projektien osalta, mutta kiistivät, että se oli ydinreaktori.


Luonnostaan lankeava kysymys on: miksi Bushin hallinto päätti julkaista "tiedustelutietonsa" nyt, lähes kahdeksan kuukautta Israelin iskun jälkeen? Kaksi välitöntä kohdetta ovat Pohjois-Korea ja Syyria. Kun kuitenkin otetaan huomioon USA:n yhä sotaisampi propagandakampanja Irania vastaan, Syyriaa koskevia "tietoja" voidaan pitää uhkaavana vaarana myös Iranille.


Iran on epäilemättä USA:n hyökkäyskohteiden listan kärjessä. Kuukausien ajan Bushin hallinto on kiihdyttänyt retoriikkaansa Iranin väitetyistä ydinaseohjelmista ja sen tuesta miehityksen vastaisille asejoukoille Irakissa. Vieraillessaan äskettäin Lähi-idässä varapresidentti Dick Cheney viittasi Iraniin "synkkenevänä pilvenä" alueen yllä ja alleviivasi Bushin hallinnon toistamaa uhkausta pitää "kaikki vaihtoehdot pöydällä". Iran oli työjärjestyksen kärjessä myös, kun Cheney keskusteli Israelin johtajien kanssa. Benjamin Netanjahu kertoi suorasukaisesti medialle puhuneensa Cheneyn kanssa "tarpeesta poistaa Iranin uhka ennen kuin se aseistaa itsensä ydinpommilla".


Myös itse CIA:n viikon takaista tiedusteluselostusta, joka oikeutti viime syyskuun ilmaiskun, voidaan pitää jälleen yhtenä varoituksena USA:n ja Israelin taholta: Jos syyrialaista kohdetta vastaan voidaan iskeä ilman varoitusta, silloin Iranin ydin- ja sotilaalliset laitokset voivat kokea saman kohtalon.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli