Seitsemännen Sibafestin teemana #kansalaisrauha

27.01.2018 - 13:00

Helsingissä tänään alkava Sibafest esittelee seitsemättä kertaa Taideyliopiston SibeliusAkatemian toimintaa. 

Sibafestin taiteellinen johtaja Atso Almila toteaa festivaalin ottavan kantaa, koska satavuotinen kaari vuoden 1918 kansalaissodasta tähän päivään vaatii sitä.

– Meidän täytyy ymmärtää tuon ajan historiallisia tapahtumia, mutta osata kääntää kipu ja hätä rauhan rakennusaineeksi. Kuinka tarpeen #Kansalaisrauha onkaan tänään, kun joutuu olemaan epävarma siitä, mitä huominen tuo tullessaan? pohtii Almila ja nostaa samalla esille tämänkertaisen Sibafestin teeman, #kansalaisrauhan. 

Sibafestin näyttämönä on Musiikkitalo Helsingin keskustassa. Almilan mukaan tapahtuman järjestäjät haluavat talon elävän vireänä koko festivaalin ajan myös käytävillä ja lämpiöissä.

– Siksi aloitamme 27. tammikuuta suurella lasten ja koko perheen päivällä, jossa pikkuväki saa kansoittaa talon ja musiikkikasvatuksen opettajat ja opiskelijat pääsevät näyttämään parastaan, lupaa Almila.

Kivimäen superkokoonpano ja murhalauluja 

Vuoden etnomuusikkona viime vuonna palkittu monipuolinen muusikko-säveltäjä Anne-Mari Kivimäki on koonnut Sibafestin avajaisklubille lauantaiksi 27. tammikuuta todellisen superkokoonpanon. Lakkautettu kylä –konsertissa nähdään kymmenhenkinen orkesteri, jossa mukana ovat muun muassa jouhikkotaituri, genrerajoja rohkeasti rikkova Pekko Käppi, viulisti ja laulaja Piia Klemola sekä pop-musiikin moniosaaja Ville Leinonen. Konsertin resepti koostuu haitari-trancesta, sota-ajan suosikkisävelmistä sekä karjalankielisestä arkistomateriaalista, jotka kulkevat yhtä matkaa valokuvien kanssa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista Suistamon illatsuista aina tähän päivään.

Maanantaina 29. tammikuuta laulaja Heikki Laitinen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen päivittävät suositut murhaballadinsa niin että heikkohermoisia hirvittää! Suomi täyttää tuhat vuotta. Piispa Henrik, keskiajan marttyyrit ja Venäjän keisarit saavat rinnalleen sotilaita, pakolaisia ja ihmisiä vankileireillä. Esiin nousee myös suomalainen erikoisuus: murhamiehet ovat sankareita, joiden ylistyslauluja koululapsetkin osaavat laulaa. Mutta yhä useammat ihmiset tarttuvat kädestä toisiaan. He uneksivat rauhasta.

Paneelikeskustelut

Avoimet paneelikeskustelutilaisuudet ilahduttavat tiedonnälkäistä yleisöä Sibafestin iltapäivissä myös tänä vuonna Tämän vuoden keskusteluaiheet kytkeytyvät monin tavoin festivaalin #Kansalaisrauha-teemaan, peilaten niitä suomalaisen kulttuurikentän ja yhteiskunnan nykyhetkeen. 

Torstaina 1. helmikuuta keskustellaan kulttuurin julkisesta rahoituksesta: miten valtionosuusjärjestelmän uudistus ja muut tukijärjestelmät toimivat jatkossa – vai toimivatko ollenkaan? Perjantaina 2. helmikuuta tapetilla ovat yhteiskunnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus otsikolla ”Kenen äänellä puhumme kun puhumme?”

Huomio kiinnittyy myös festivaalin kolmeen keskeiseen säveltäjänimeen: Toivo Kuulaan, Leevi Madetojaan sekä Oskar Merikantoon. Lauantaina 3. helmikuuta aiheena ovat Kuulan ja Madetojan kohtalot kansalaissodan käänteissä. 

Keskustelutilaisuuksia isännöi Sibafestin taiteellinen johtaja Atso Almila.

Sibafest 27. tammikuuta – 3. helmikuuta Helsingin Musiikkitalossa.

www.sibafest.fi
 

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.