Seminaarissa setvitään euron kriisiä

18.10.2011 - 19:17
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kapitalismin kriisi on parin vuoden aikana jatkunut, laajentunut ja syventynyt entisestään. / Daniela Hartmann |

Maaliskuun lopulla 2009 järjestettiin Helsingin yliopistolla ajankohtainen seminaari otsikolla Talouskriisi ja Marx. Paikalle oli kutsuttu joukko asiantuntijoita ruotimaan talouden ja yhteiskunnan tilannetta finanssimarkkinoiden heilahtelun puhjettua täysimittaiseksi kapitalismin kriisiksi Yhdysvalloissa edellisenä syksynä. Seminaarin pohjalta toimitettiin myös Nykyinen kriisi ja Marx -artikkelikokoelma.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin kapitalismin kriisi on jatkunut, laajentunut ja syventynyt entisestään. Euroopassa usean maan talous on kuralla, unioni pelastamassa hinnalla millä hyvänsä pankkien voittoja ja Suomi sopan keskellä vakuusvaatimuksineen. Mitä on eurokriisin taustalla? Miten pääsemme ulos eurokriisistä? Näitä kysymyksiä pohditaan maan eturivin asiantuntijoiden voimin lauantaina 22. lokakuuta seminaarissa, joka jatkaa luontevasti kapitalismin kriisiä marxilaisesta näkökulmasta tarkastelleiden tilaisuuksien sarjaa.

Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 13 klo 11 alkavassa semnaarissa pohtii erikoistutkija Pekka Sauramo sitä, miksi Euroopan rahaliitto Emu on epäonnistunut. KTK Esko Seppänen arvioi sisäisen devalvaation ja inflaation mahdollisuuksia.

Mitä annettavaa Marxilla on eurokriisin tarkasteluun? Kysymykseen etsii vastausta VTT Seppo Ruotsalainen. Yliaktuaari Olli Savela ruotii paljon puhuttua julkisen talouden kestävyysvajetta ja verotusta.

Eurokriisin ratkaisemiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Suomen Attacin puheenjohtajistoon kuuluva Marissa Varmavuori esittelee Attacin luomia malleja. SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen tuo keskusteluun Euroopan vasemmiston näkökulmaa.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä DSL:n opintokeskus, SKP ja Helsingin yliopiston kommunistit.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (15 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.