Siivoojille vaadittiin oikeutta Vantaalla

24.08.2020 - 17:30
(updated: 26.08.2020 - 14:16)
Oikeutta siivoojille -liike järjesti maanantaina mielenosoituksen Vantaan Tikkurilassa kaupungintalon edustalla. Kuva Marko Korvela

”Halpa hinta kaupungille, paska diili siivoojille”. Oikeutta siivoojille -liike osoitti maanantaina mieltään riistotyöfirmoja vastaan Vantaalla. Väärinkäytöksiä ei voi hyväksyä. Parasta olisi, jos siivoustyökin toteutettaisiin kaupungin omana toimintana, vaativat mielenosoittajat.

Heinäkuussa uutisoitiin Vantaan kaupungin ostaneen noin 100 000 eurolla siivouspalveluita SMC Palvelut Oy:ltä, joka on syyllistynyt vakaviin työ- ja ihmisoikeusrikkomuksiin. Vantaan kaupungin kohteissa työskentelevät siivoojat ovat pahimmillaan kokeneet systemaattista työsyrjintää: siivoojat ovat tehneet ympärivuorokautisia työpäiviä alipalkattuina, jopa palkatta sekä joutuneet useiden ihmiskaupan piirteitä sisältävien rikosten kohteiksi.

Nousseen kohun vuoksi Vantaan kaupunki irtisanoi elokuussa sopimuksen yrityksen kanssa, mutta se ei Oikeutta siivoojille -liikkeen mielestä riitä. Liike järjestikin maanantaina mielenosoituksen Vantaan Tikkurilassa kaupungintalon edustalla.

– Nyt se taas nähtiin konkreettisesti, mitä jo 1990-luvulla alkanut ulkoistaminen ja kilpailutus merkitsevät.

Väärinkäytökset eivät yllätä

Oikeutta siivoojille -liikkeen pitkäaikaiselle aktiiville Kirsti Kankaalle Vantaan kaupungin puliveivaus ei tullut yllätyksenä.

– Nyt se taas nähtiin konkreettisesti, mitä jo 1990-luvulla alkanut ulkoistaminen ja kilpailutus merkitsevät. Moni muukin on väärinkäytöksistä tiennyt, mutta mitään ei ole tehty, manaa Kangas.

Hänen mukaansa siivous pitäisi ilman muuta toteuttaa kaupungin omana toimintana.

On tämä kamala tilanne ja sääliksi käy siivoojia. Kukaan ei kunnolla huolehdi, että asiat sujuisivat niin kuin pitää, toteaa Kangas.

 

Tukitoimia siivoojille

Mielenosoittajien mukaan Vantaan kaupungin tulee kantaa vastuunsa siitä, etteivät SMC Palvelujen työntekijät jää tyhjän päälle ilman tukitoimia.

Ongelma on tätä tapausta laajempi: kyse ei ole vain yhdestä rikollisesta yrityksestä, vaan vuosia kestäneestä laajemmasta rakenteellisesta työntekijöiden riistoon perustuvasta ilmiöstä, johon on puututtava.

Siivoojat vastustavat siivouspalveluiden ulkoistamista sekä kilpailutusta, jossa halvin tarjous voittaa työntekijöiden oikeuksien kustannuksella. Ulkoistaminen ja kilpailutus eivät ole vaihtoehtoja organisaatioille, jotka eivät valvonnassaan kykene tai halua puuttua vakavaan työperäiseen riistoon. Siivoojat vaativatkin, että Vantaan ostamien palvelujen kaikki tuottajat tarkastetaan ja väärinkäytösten ilmetessä ryhdytään välittömiin toimiin.

 

Nollatoleranssi riistotyöfirmojen käytölle

Suomen kommunistisen puolueen Uudenmaan piiri vaatii alipalkkauksesta kovempia sanktioita ja lisää resursseja viranomaisvalvontaan.

– Päätöksiä tehdään talous edellä. Kaikki pitää saada halvalla. Kuntiin on pesiytynyt leikkausten ja näennäissäästöjen politiikka, josta vielä usein palkitaan muhkeilla bonuksilla.

Kuntavaaleissa on kommunistien mukaan nostettava keskeiseksi vaatimukseksi nollatoleranssi riistotyöfirmojen käytölle. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.