Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
Siouxit kamppailevat öljyputkea vastaan
Pohjois-Dakotassa asuva siouxien alkuperäiskansa on taas kerran sotapolulla Yhdysvaltain keskushallintoa vastaan. Tällä kertaa syynä on Dakota Access –energiayhtiön valtava, 3,8 miljardin dollarin öljyputkihanke, jonka avulla on tarkoitus siirtää öljyä osavaltion Bakkenista Etelä-Dakotan ja Iowan halki aina Illinoisiin asti.
Siouxit pelkäävät, että putken rakentaminen vaarantaa alueen alkuperäiskansoille ja luonnolle elintärkeän Missouri-joen puhtauden.
Standing Rock -reservaatin siouxit aloittivat huhtikuun alussa laajan protestikampanjan putken rakentamista vastaan. Tuhannet alkuperäiskansojen jäsenet ja heille solidaariset aktiivit ovat erilaisin rauhanomaisin kansalaistottelemattomuusaktein pyrkineet estämään putken rakennustöitä koko kesän ajan. Kannatusmielenosoituksia on järjestetty myös suurissa kaupungeissa kuten New Yorkissa.
Väkivallatonta vastarintaa
Standing Rock –reservaatin johtaja Dave Archambault III toteaa, että heimo aikoo käyttää kaikki lailliset keinot öljyputken rakentamisen estämiseksi.
– Me myös tuemme kaikkia väkivallattomia kansalaistottelemattomuuden muotoja, joilla asukkaat ovat valmiita puolustamaan puhdasta ympäristöämme.
Archambaultin mukaan mielenosoittajia kutsutaan koolle Cannonball-joen varrelle niin kauan kuin on tarpeen.
– Korostan, että protestimme on rauhanomainen. Meidän on varmistettava, että tulevilla sukupolvilla on oikeus puhtaaseen veteen ja ympäristöön. Meidän on suojeltava jokeamme, viittaa heimon johtaja Missouri-joen ympäristöön.
Siouxeilla on perinne, jonka mukaan minkä tahansa poliittisen päätöksen seurauksia arvioidaan seitsemän tulevan sukupolven näkökulmasta. Heimon mielestä tämä periaate estää tekemästä lyhytnäköisiä ratkaisuja, jotka vaarantaisivat elämän jatkuvuuden.
Suurpääoman intressit
Kansanliikeaktiivi Winona Laduke kertoo, että kyse ei ole pelkästään yksittäisestä öljyputkihankkeesta.
– Koko Pohjois-Amerikan energiainfra on muutoksessa. Suurpääomalla ovat omat intressinsä öljyn kuljettamisessa, ja siinä me alkuperäiskansat olemme tiellä. Nyt käydään taistelua siitä, mikä osapuoli luovuttaa ensimmäisenä. Yhdysvaltain infrastruktuuri ikääntyy ja hajoaa. Nyt sitä ollaan uudistamassa, mutta riskit sälytetään tavallisten ihmisten harteille, toteaa Laduke.
Hän muistuttaa, että alueen alkuperäisasukkaat ovat kamppailleet eri öljyputkiprojekteja vastaan jo reilut neljä vuotta. Dakota Access on vain jäävuoren huippu.
Laduken mielestä koko amerikkalainen yhteiskunta on romahtamassa, ja eliitti haluaa hankkeillaan ostaa lisäaikaa tuhoon tuomitulle järjestelmälle.
– Meidän on tehtävä valinta: joko valitsemme vanhan, jo karrelle palaneen tuhon tien. Tai sitten vaihtoehtoisen, vihreän, luonnomukaisen polun. Fossiilisten polttoaineiden sijasta meidän on siirryttävä käyttämään uusiutuvia energiavaroja ja paikallisesti tuotettua ruokaa. Yhtiöiden vallalle on asetettava rajat, sanoo Laduke.
Käärmeiltä on leikattava pää
Joye Braun on organisoinut vastarintaleiriä Pohjois-Dakotassa Sacred Stonen alueella. Siouxeilla perinteinen heimouskonto on mukana arkipäivän jokaisessa askareessa. Myös öljyputken vastaisia protesteja järjestetään ”rukouksen hengessä”. Perinteisillä rituaaleilla on tärkeä rooli heimoyhteisön koossa pitävänä elementtinä ja luonnonmukaisen elämäntavan työkaluna.
– Käärmeiltä on leikattava pää. Käärmeillä me tarkoitamme öljyputkia. Kyse ei ole vain sioux-heimon maista vaan koko maapallon tulevaisuudesta, tähdentää Braun.
Kansanliike on saanut öljyputken rakennusta viivytettyä niin, että pääkaupunki Washington D.C.:ssä on ollut juuri äskettäin asiaa koskeva kuuleminen. Braun on toiveikas, että projekti vedetään jäihin ja öljyputken mahdolliset vaikutukset arvioidaan nykyistä laajemmin. Kansanliikkeen tavoitteena on toki koko hankkeen torppaaminen.
Obama pettymys
Dakota Access -öljyputken vastustajiin lukeutuva Ajamu Baraka on pettynyt presidentti Barack Obaman toimintaan. Protestiliike on alusta asti pyrkinyt olemaan suoraan presidenttiin yhteydessä, jotta merkittävää valtaa käyttävä Obama ottaisi asiassa kantaa.
– Obama on ollut valtava pettymys meille. Hänellä olisi ollut historiallinen tilaisuus muuttaa politiikkaa, mutta hän on päättänyt tukea vallassa olevia rakenteita. Miljoonat ihmiset ovat todella pettyneitä.
Barakan mukaan Yhdysvaltain politiikan suunta ei tule muuttumaan vaalien kautta. Kansalaisten luottamus puoluepolitiikkaan ja poliitikkoihin on mennyttä. Ainoa tie muutokseen on ihmisten aktivoituminen ruohonjuuritasolla, kansan valta.
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.