Sixpack-hallituksen leikkauslistat lisäävät ongelmia
Kuntavaalit näkyvät hallituksen budjettiriihen valmisteluissa. Hallituspuolueet ovat nostaneet budjettiesityksestä yksittäisiä kysymyksiä, joista kukin hakee itselleen sopivia vaalitäkyjä. Kaikki hallituspuolueet ovat kuitenkin valmiita hyväksymään talousarvion päälinjat, jotka merkitsevät julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan heikentämistä, kuntien lähipalvelujen laajaa alasajoa sekä välillisten ja kunnallisten verojen kiristämistä.
Menoleikkaukset ja verojen kiristykset, kuten arvonlisäveron korottaminen prosenttiyksiköllä, kohdistuvat ankarimmin pieni- ja keskituloisiin. Niissä näkyy kokoomusvetoisen hallituksen epäsosiaalinen linja. Sen ovat myös SDP ja Vasemmistoliitto budjettikehyksissä ja suurkuntahankkeessa hyväksyneet.
Julkisten palvelujen, palkkojen ja työpaikkojen alasajo on osa EU:n politiikkaa, jolla pankkituet ja eurokriisin laskut laitetaan työtätekevien ja vähävaraisten ihmisten maksettavaksi. Tämä linja vain pahentaa laman uhkia.
Hallitus romuttaa kuntapalveluja
Valtiovarainministeriön budjettiesitys jatkaa kuntien peruspalvelujen heikentämistä. Jos budjettiesitys hyväksytään tällaisena, nousevat Kataisen hallituksen tekemät kuntien rahoituksen leikkaukset jo yli miljardiin vuodessa.
Hallituspolitiikka on alistettu rahoitusmarkkinoiden keinottelijoiden ja EU:n vaatimuksille, joilla karsitaan julkisia menoja. Näin on haudattu kaikki lupaukset lähipalvelujen turvaamisesta, päiväkotien ja koulujen lapsiryhmien pienentämisestä, homekoulujen korjaamisesta, terveyden eriarvoistumisen ehkäisemisestä ja muun muassa kulttuuripalveluista.
Palvelujen resurssipula jatkuu
Jo vuosia vaaditun vanhuspalvelulain toteuttamiseen Jutta Urpilaisen budjettiesitys lupaa ensi vuonna vain 23 miljoonaa euroa. Todellinen tarve on lähes kymmenkertainen. Lisäksi ministeriö esittää kuntien peruspalvelujen valtionosuuksiin 125 miljoonan ja sairausvakuutuskorvauksiin 71 miljoonan euron leikkauksista. Yrityksille annetaan 200 miljoonan euron yhteisöverohelpotus.
Budjettiesitys leikkaa lapsilisien indeksikorotukset kolmeksi vuodeksi. Opintotukeen käytetään entistä vähemmän rahaa, ja opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa.
On leikattava asemenoista ja voitoista
SKP.n keskuskomitea vaatii, että uusiin asehankintoihin ensi vuodelle esitetyistä 560 miljoonasta leikataan lisää rahaa julkisiin palveluihin, sosiaaliturvaan, työllisyyteen, asumiseen, kulttuuriin ja rauhantyöhön sekä ympäristönsuojeluun. Pääomatuloja on verotettava samalla tavalla kuin muitakin tuloja. Näin saataisiin kunnille noin 1,5 miljardia lisää tuloja.
SKP esittää myös suurteollisuuden saamien 200 miljoonan euron energiaverohelpotusten karsimista.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.