Sixpack-hallituksen leikkauslistat lisäävät ongelmia

20.08.2012 - 12:19
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Sixpack-hallitus muodostettiin viime kesänä pitkällisten neuvottelujen jälkeen. Kokoomusvetoisessa hallituksessa mukana ovat niin SDP kuin Vasemmistoliitto. / Valtioneuvosto |

Kuntavaalit näkyvät hallituksen budjettiriihen valmisteluissa. Hallituspuolueet ovat nostaneet budjettiesityksestä yksittäisiä kysymyksiä, joista kukin hakee itselleen sopivia vaalitäkyjä. Kaikki hallituspuolueet ovat kuitenkin valmiita hyväksymään talousarvion päälinjat, jotka merkitsevät julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan heikentämistä, kuntien lähipalvelujen laajaa alasajoa sekä välillisten ja kunnallisten verojen kiristämistä.

Menoleikkaukset ja verojen kiristykset, kuten arvonlisäveron korottaminen prosenttiyksiköllä, kohdistuvat ankarimmin pieni- ja keskituloisiin. Niissä näkyy kokoomusvetoisen hallituksen epäsosiaalinen linja. Sen ovat myös SDP ja Vasemmistoliitto budjettikehyksissä ja suurkuntahankkeessa hyväksyneet.

Julkisten palvelujen, palkkojen ja työpaikkojen alasajo on osa EU:n politiikkaa, jolla pankkituet ja eurokriisin laskut laitetaan työtätekevien ja vähävaraisten ihmisten maksettavaksi. Tämä linja vain pahentaa laman uhkia.

Hallitus romuttaa kuntapalveluja

Valtiovarainministeriön budjettiesitys jatkaa kuntien peruspalvelujen heikentämistä. Jos budjettiesitys hyväksytään tällaisena, nousevat Kataisen hallituksen tekemät kuntien rahoituksen leikkaukset jo yli miljardiin vuodessa.

Hallituspolitiikka on alistettu rahoitusmarkkinoiden keinottelijoiden ja EU:n vaatimuksille, joilla karsitaan julkisia menoja. Näin on haudattu kaikki lupaukset lähipalvelujen turvaamisesta, päiväkotien ja koulujen lapsiryhmien pienentämisestä, homekoulujen korjaamisesta, terveyden eriarvoistumisen ehkäisemisestä ja muun muassa kulttuuripalveluista.

Palvelujen resurssipula jatkuu

Jo vuosia vaaditun vanhuspalvelulain toteuttamiseen Jutta Urpilaisen budjettiesitys lupaa ensi vuonna vain 23 miljoonaa euroa. Todellinen tarve on lähes kymmenkertainen. Lisäksi ministeriö esittää kuntien peruspalvelujen valtionosuuksiin 125 miljoonan ja sairausvakuutuskorvauksiin 71 miljoonan euron leikkauksista. Yrityksille annetaan 200 miljoonan euron yhteisöverohelpotus.

Budjettiesitys leikkaa lapsilisien indeksikorotukset kolmeksi vuodeksi. Opintotukeen käytetään entistä vähemmän rahaa, ja opiskelijat pakotetaan ottamaan lainaa.

On leikattava asemenoista ja voitoista

SKP.n keskuskomitea vaatii, että uusiin asehankintoihin ensi vuodelle esitetyistä 560 miljoonasta leikataan lisää rahaa julkisiin palveluihin, sosiaaliturvaan, työllisyyteen, asumiseen, kulttuuriin ja rauhantyöhön sekä ympäristönsuojeluun. Pääomatuloja on verotettava samalla tavalla kuin muitakin tuloja. Näin saataisiin kunnille noin 1,5 miljardia lisää tuloja.

SKP esittää myös suurteollisuuden saamien 200 miljoonan euron energiaverohelpotusten karsimista.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.