SKP kuuluu vaalivoittajiin
Suomen kommunistisen puolueen SKP:n kannatus kasvoi kunnallisvaaleissa koko maassa yli 2 500 äänellä ja suhteellinen kannatus 0,1 prosenttia.
Eräissä tärkeissä suurissa kaupungeissa puolue meni eteenpäin vielä tätäkin reippaammin. Merkittävin läpimurto tapahtui Helsingissä, jossa SKP saavutti erittäin vaikeissa olosuhteissa valtuustopaikan. Myös Jyväskylässä saavutettu toinen valtuustopaikka kertoo siitä, että aktiivinen paikallinen toiminta tuottaa tulosta. Pirkanmaalla lisättiin rutkasti äänimäärää, vaikka lisäpaikkoja ei tullutkaan.
SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi kiittää kaikkia ehdokkaina olleita ja vaalityöhön osallistuneita.
– SKP:n vaalitulos kertoo puolueen lisääntyneistä mahdollisuuksista nousta vahvemmaksi vaikuttajaksi politiikan areenalla. Se kertoo myös, että siellä missä kommunistit ovat kunnallispolitiikassa mukana ja ovat puolustaneet aktiivisesti julkisia palveluja ja pienituloisten etuja, on luottamus puoluetta kohtaan kasvanut, toteaa Viitaniemi.
"Helsinki
merkittävä"
Viitaniemi pitää SKP:n Helsingissä saavuttamaa vaalitulosta monella tapaa merkittävänä.
– Ensinnäkin se saavutettiin lähes täydellisen mediaboikotin oloissa, jossa muun muassa maan päälehti Helsingin Sanomat vaikeni puolueesta ja sen ajamista asioista, mutta sen sijaan nosti näkyvästi rasistisin tunnuksin kampanjoinutta Tony Halmetta (pers.). SKP:n menestyminen oli vastalääkettä Halme-ilmiölle, Viitaniemi katsoo.
Toiseksi hänen mielestään SKP onnistui rakentamaan hyvää yhteistyötä Vaihtoehtoväen listoilla vaaleihin osallistuneen Asukkaitten Helsinki -listan kanssa, joka toi lisää ääniä ja varmisti läpimenon.
– Kolmanneksi SKP:n tavoitteet Helsingin kunnallispolitiikassa tukivat laajan asukkaitten liikkeen tavoitteita ja puolueen kampanjaa suunnattiin määrätietoisesti lähiöihin ja työväestön asuinalueille, millä on jatkossa suuri merkitys, Viitaniemi sanoo.
"Toimintaa julkisten
palvelujen puolesta
on jatkettava"
Pääsihteeri Viitaniemi arvioi, että kokoomuksen menestyminen vaaleissa tuo mukanaan lisää uhkia nimenomaan palvelujen yksityistämisen suhteen. Siksi hänestä on tärkeää, että ei jäädä laakereille lepäilemään, vaan kamppailua jatketaan välittömästi.
– Kuntien budjettien valmistelut lykättiin tietoisesti vaalien jälkeiseen aikaan. Jo seuraavissa valtuustojen kokouksissa tullaan käsittelemään juuri niitä kysymyksiä, jotka olivat esillä vaalikamppailussa.
Viitaniemi kehottaakin kaikissa kunnissa perehtymään budjettien sisältöön ja esittämään niihin muutoksia.
– Kunnallispolitiikassa voi toimia vaikka ei olisi valtuutettujakaan. Kunnallislaki antaa kuntien asukkaille paljonkin mahdollisuuksia puuttua asioihin. Kunnallispolitiikkaan vaikuttaminen alkaa siitä, että paneudutaan kunnan asioihin ja vaikutetaan aktiivisesti niihin, toteaa Viitaniemi.