SKP osallistuu europarlamenttivaaleihin

26.08.2013 - 09:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
SKP:n keskuskomitea teki viikonloppuna päätöksen, että puolue osallistuu ensi vuoden europarlamenttivaaleihin. / JP Väisänen |

Suomen kommunistinen puolue pyrkii kokoamaan yhteisen vaalirintaman EU-politiikkaan kriittisesti suhtautuvien ja EU-kriittisten puolueiden ja kansalaisliikkeiden kanssa.

– Haluamme rakentaa yhteistyön Eurooppaa. Etusijalla täytyy olla ihmisten ja luonnon hyvinvointi, eikä työntekijöiden oikeuksia saa polkea. EU kaipaa myös radikaalisti lisää demokratiaa, tuore pääsihteeri Heikki Ketoharju toteaa.

Ensi vuoden europarlamenttivaaleihin osallistumisesta päätti viikonloppuna kokoontunut SKP:n keskuskomitea, joka kävi vilkkaan keskustelun vaaleihin osallistumisesta ja vasemmistorintaman rakentamisesta.

Toisenlaisen Euroopan tavoite

SKP:n mukaan tarvitaan perusteeltaan toisenlaisen Euroopan rakentamista. Se voi perustua vain kansojen vapaaehtoiselle yhteistyölle. Yhteistyö Euroopan maiden kesken ympäristökysymyksissä, epäterveen kilpailun sekä rasismin ja muukalaisvihan torjumiseksi on välttämätöntä. Tärkeää on myös kehittää eurooppalaista yhteistyötä laajentaen sitä Euroopan itäosiin.

Tällaisen toisenlaisen Euroopan rakentaminen ei ole mahdollista Euroopan unionin puitteissa, ja edellyttää irtautumista EU:sta. SKP:n mielestä EU:n rakenteita ja toimivaltaa on ryhdyttävä purkamaan ja päätösvalta on palautettava kansalliselle tasolle.

Euroopan unionin toimet Kreikkaa ja muita kriisimaita kohtaan osoittavat sen epädemokraattisen luonteen ja kansojen itsemääräämisoikeudesta piittaamattomuuden. SKP vaatii kansanäänestyksen järjestämistä kaikista EU-sopimuksista.

– Me haluamme tarjota myös suomalaisille äänestäjille mahdollisuuden kannattaa Euroopan Vasemmiston linjaa tulevissa vaaleissa, Ketoharju toteaa.

Pankit maksamaan

Vaikeuksissa olevat Euroopan valtiot on SKP:n mielestä vapautettava veloista ja kriisin aiheuttaneet finanssikeinottelijat on laitettava maksajiksi. Valtiot on vapautettava yksityisten pankkien otteesta antamalla hyödyllisiin julkisiin hankkeisiin edullista lainaa suoraan keskuspankilta. Myös keskuspankki tulee alistaa demokraattiseen kontrolliin.

SKP vaatii myös loppua palkkojen polkemiselle. Työlainsäädäntöä pitää kehittää niin, että halpatyövoimamarkkinoista päästään eroon ja että ulkomaiselle työvoimalle maksetaan samantasoinen palkka kuin kotimaisillekin työntekijöille.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (20 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.