SKP sai kannattajakortit kasaan ja palaa puoluerekisteriin

22.12.2020 - 12:15
(updated: 05.01.2021 - 10:09)
SKP keräsi kannattajakortteja Mellunmäen metroasemalla 10.11.2020. Kuva Toivo Koivisto

Suomen kommunistinen puolue (SKP) on saanut kerättyä tarvittavat 5000 kannattajakorttia puolueen uudelleenrekisteröintiä varten.

SKP:n varapuheenjohtaja, lastenhoitaja Mervi Grönfors Tampereelta nostaa esille monia seikkoja, miksi reilusti vasemmalla olevaa kommunistista puoluetta tarvitaan nykypäivänä.

– Nyt palaa puoluerekisteriin puolue, joka ei hyväksy kymmenien miljardien eurojen tuhlaamista hävittäjähankintaan, ei työttömiä rankaisevaa eläkeputken poistamista eikä kuntien valtionosuuksien leikkaamista, sanoo Grönfors.

Lastenhoitajan mielestä työttömyyden kasvu, syrjäytyminen ja leipäjonot leimaavat monen suomalaisen elämää.

– Heille ei ole ollut lottovoitto syntyä Suomeen. Korona-kurimus on lisännyt arjen haasteita monin tavoin. Pienituloisen luksusta on esimerkiksi kirjasto ja uimahalli, mutta koronan vuoksi niiden palvelutarjontaa on supistettu. Kouluissa on ajoittain jouduttu siirtymään etäopiskeluun, siihenkään tarvittavat laitteet eivät ole itsestäänselvyys. Rahan puute vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin, myös lapset kantavat huolta toimeentulosta. Työttömyys ja lomautukset aiheuttavat monenlaista ahdistusta ja epävarmuutta. Mielenterveyspalveluiden piiriin pääseminen ei ole mutkatonta sekään, sillä kaikilla ei ole tarvittavaa nettiyhteyttä, sanoo Grönfors.

– Vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista kuuluu myös suuryrityksille.

Varapuheenjohtajan mielestä poliitikkojen puheissa, mediassa ja yleensä julkisuudessa tämä karu korona-arki jää vaille huomiota.

– Yrityksille on jaettu korona-avustuksia lomautusten ehkäisemiseksi, mutta silti ne lomauttavat ja irtisanovat. Porvaripiirit ovat leimanneet yritysvastuusta puhumisen loukkaavaksi. Uutiset ja ajankohtaisohjelmat kutsuvat asiantuntijansa paremmista piireistä, jolloin keskustelu jää väistämättä yksipuoliseksi ja epäoikeudenmukaisuudet painuvat vaivihkaa piiloon. Koronaa käytetään käsikassarana tavallisia ihmisiä ja heidän etujaan vastaan. Covid-19 on vakava ongelma, mutta on väärin sälyttää vastuu sen aiheuttamista kuluista työväenluokalle, jonka tuloista pääosa verokertymää karttuu. Vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista kuuluu myös suuryrityksille, ei pelkästään työläisille ja julkiselle vallalle, sanoo Grönfors.

 

Kannattajakorttien keräys vaikeutui koronan myötä

Jouluun päättynyt korttikeruukampanja kohtasi suuria vastoinkäymisiä koronaviruksen iskettyä, mutta tästäkin huolimatta kortit saatiin kasaan.

Kun SKP aloitti virallisesti kannattajakorttien keräämisen lokakuussa 2019, tarkoituksena oli, että hiljaisen talvikauden jälkeen tarvittavat kortit olisi kerätty reippaaseen tahtiin kevään ja kesän aikana. Kasassa oli pitkä lista tapahtumia ja festivaaleja, joihin suuntaamista oli jo alettu valmistella. Koronarajoitukset iskivät kuitenkin nämä suunnitelmat alas.

Jyväskylässä toimiva SKP:n aktiivi ja kuntavaaliehdokas Riitta Tynjä ideoi pikavauhtia strategian sosiaalisen median hyödyntämiseen korttien keräyksessä. Vaikka kaduilla ei liikkunut juuri ketään, onnistuttiin sen avulla niin hyvin, että Jyväskylän piirijärjestö saavutti oman keräystavoitteensa täysin aikataulun mukaan ja ylitti tavoitteen lopulta reilusti.

Tahti oli rankka, mutta päättäväinen ote auttoi jaksamaan.

Sähköistä allekirjoitusta ei tehty mahdolliseksi

Keräyksessä jouduttiin talven lähestyessä ottamaan uudelleen huomioon kiristyvä tilanne koronan kanssa. Kerääjille jaettiin maskit ja käsidesiä käytettiin tiuhaan tahtiin. Keräystempaukset järjestettiin ulkotiloissa. Tahti oli rankka, mutta päättäväinen ote auttoi jaksamaan.

Joulukuussa tavoite 5000 kortista alkoi lähestyä vauhdilla. Aikataulun pitäminen oli tärkeää, sillä SKP on tehnyt aiemmin päätöksen palata puoluerekisteriin niin, että kuntavaaleihin voidaan haluttaessa kaikissa kunnissa osallistua rekisteröitynä puolueena. Joulun viettoon päästiin rauhallisin mielin. Tavoite on saavutettu ja seuraavaksi kortit viedään Oikeusministeriön viralliseen tarkastukseen. Paluu puoluerekisteriin tapahtuu helmikuun aikana.

Aktiivien mielestä kortteja keräävien puolueiden tilannetta olisi pitänyt helpottaa heti pandemian alettua. Mitään konkreettista apua ei tullut lainsäätäjilta tänä vuonna kortteja kerääville puolueille. Sähköinen allekirjoitus kannattajakorttiin on mahdollinen vasta 1.1.2021 alkaen. Se on silti todella myöhään kuntavaalien ajankohtaan nähden.

SKP kiittää kaikkia kannattajakortin allekirjoittaneita ja korttikeruuseen osallistuneita aktiiveja.

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.