SKP tukee kamppailua hoitohenkilökunnan määrän vahvistamiseksi

07.10.2016 - 14:15
Kansanedustajille ja Sipilän hallitukselle lähti terveisiä Helsingin Kansalaistorilta SuPerin mielenosoituksesta 6. lokakuuta. Kuva: Toivo Koivisto.

Suomen kommunistinen puolue tuomitsee hallituksen suunnitelman, jossa vanhustenhuollon henkilökuntamitoitusta pudotetaan nykyisestä 0,5:stä aina 0,4:ään.

Ratkaisu on ajamassa hoitajat yli jaksamisen äärirajojen pakottaen heidät toimimaan vastoin ammattieettisiä normeja. Kun nykyisellä vahvuudella työvuorosta yksikin sairastuu, merkitsee se totaalista katastrofia muille saman työvuoron työntekijöille. Lisäksi säästösyiden vuoksi on usein voimassa kielto palkata sijaisia, vaikka heitä olisi saatavissakin. Näin kierre niin henkisestä kuin fyysisestä ylikuormittumisesta syvenee. Seuraavat sairaslomat ovat ovella.

Leikkauksilla hallitus hakee jopa 150 miljoonan säästöä budjettiin. Säästöstä kärsivät vanhukset, joiden hoidon laatu ja taso laskee entisestään. Lakia on muutettu jo kerran tämän eduskunnan vaihtuessa. Äänestyspäätöksellä poistettiin ympärivuorokautiseen hoitoon pääsemisen kriteereistä kohta ”arvokas vanhuus ”. Kyse on vanhuudenheikosta, hauraasta ihmisestä joka ei enää selviä yksin, vaikka mitään nimettävää sairautta ei selityksenä olekaan. Eduskunnassa oikeus hoitopaikkaan kumottiin hallituksen esityksestä kylmästi.

Vähentämällä henkilökuntaa hallitus rikkoo voimassa olevaa vanhuspalvelulakia nykyistä rankemmin.

Hallitus rikkoo jo nyt lakia useilta osin. Vähentämällä henkilökuntaa hallitus rikkoo voimassa olevaa vanhuspalvelulakia nykyistä rankemmin mm. seuraavilta osin:

Lain 19 § määrittää, että ”Palvelujen on oltava laadukkaita ja turvattava iäkkäälle hyvä hoito ja huolenpito”. Koska nykyinenkään henkilöstömäärä ei siihen riitä, ei lain määrittämä tavoite voi täyttyä.

Lain 20 § toteaa yksiselitteisesti, että ”Toimintayksikössä on oltava riittävä ja osaava henkilöstö.” Näin ei ole edes nyt puhumattakaan jos hallituksen uusin suunnitelma toteutuu ja hoitajia vähennetään.

Edelleen lakia rikotaan seuraavasti: ” Kunnan on osoitettava sen (vanhuspalvelusuunnitelman, 5§ ) toteuttamiseksi riittävät voimavarat (9 §). Se merkitsee, että hoitajan tulee voida keskittyä rauhassa työhön varmistamalla mm. seuraavat vanhukselle tärkeät asiat: paljonko hoitajalla on aikaa kullekin vanhukselle, miten huolehtia vanhuksen ravitsemus, ruokailu käytännössä, lääkkeiden ottaminen, henkilökohtainen hygienia (ml. hampaat/proteesit, kynnet, hiukset) ihon hoito sekä kodin puhtaus ja pyykit.

Vanhuksen ja hoitajan turvallisuus ovat vaarassa.

Vanhuksen ja hoitajan turvallisuus ovat myös vaarassa. Kyse on merkittävästä riskistä, jonka hallitus on sivuuttamassa täysin ja siirtämässä vastuun niukkenevalle henkilökunnalle. Hoidettavien joukossa on yhä enemmän muistisairaita, ja siksi mitoituksen tuleekin olla 0.7 asiantuntijalausunnon mukaan. Pienemmällä määrällä ei muistisairaiden hoidosta voi selviytyä.

Edellä esitettyihin perusteluihin vedoten annamme kaiken tukemme Superin kamppailulle asiassaan.

Leikkaamisen ja alimitoitetun 0,4 tai 0,5 henkilökuntamitoituksen sijaan vanhuspalveluja on kehitettävä vastaamaan niin vanhusten tarpeita kuin Suomen lakia. SKP pitää ehdottoman tärkeänä, ettei henkilökuntamitoitusta pienennetä, vaan tavoitteeksi asetetaan 0,7 hoitajaa vanhusta kohden.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.