SKP Vaasa: Terveyspalvelut on säilytettävä lähipalveluina

11.03.2014 - 18:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta on esittänyt, että tulevaisuudessa kaupungissa olisi vain yksi iso terveysasema keskussairaalan alueella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Missä on lähipalvelu -julkaisun mukaan kaupunkilaisten mielestä terveyspalvelujen tulisi olla 2-4 km:n etäisyydellä kodista.

– Esimerkiksi Västervikistä ja Vanhasta Vaasasta matka isolle terveysasemalle olisi jopa yli seitsemän kilometriä. Kaupunkilaiset olisivat eriarvoisessa asemassa terveyspalvelujen saavutettavuudessa, toteaa SKP:n Vaasan osasto.

Osaston kannanotossa ihmetellään, onko edes selvitetty, mitä maksaisi vastaanottojen keskittämisen edellyttämä joukkoliikenteen parantaminen saavutettavuuden varmistamiseksi. Pelkkä muutaman bussivuoron lisääminen ei riittäisi, vaan tarvittaisiin kokonaan uusia bussilinjoja sekä vammais- ja seniorikuljetusten tuntuvaa lisäämistä.

Palvelujen keskittäminen yhdelle terveysasemalle ei vähentäisi kunkin lääkärin hoidettavaksi tulevaa potilasmäärää, joten jonot eivät lyhenisi. Hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi olisi silti saatava enemmän terveyskeskuslääkäreitä.

Arvioidut 140 000 käyntiä vuodessa vaatisivat myös todella isot tilat.

– Tilojen rakentaminen maksaa. Onko selvitetty, kumpi tulee edullisemmaksi, vanhojen tilojen remontointi vähitellen vai uuden jättiterveysaseman ja siihen kuuluvien pysäköintipaikkojen rakentaminen?

Vaasalaiset eivät kannata yhden ison terveysaseman mallia. Kaupungin terveyspalvelujen kehittämistä on jatkettava lähipalveluina, asukkaiden tarpeiden pohjalta ja asukkaiden ääntä kuunnellen.

– Kuntatalouden on palveltava ihmisiä eikä ihmisten kuntataloutta. Palvelujärjestelmää on uudistettava kunnan päättäjien, työntekijöiden ja asukkaiden yhteisenä projektina, vaativat vaasalaiset kommunistit. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.