SKP vaatii työtä, rauhaa ja perusturvaa

29.01.2015 - 14:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
SKP:n Iida Ylönen, Heikki Ketoharju, Simo Suominen ja Tuukka Koirikivi ovat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa. / Pentti Airola |

Sunnuntaina Tampereella kokoontuneen SKP:n keskuskomitean kokousta hallitsivat kevään eduskuntavaalit. Kokouksessa hyväksyttiin valtakunnallinen eduskuntavaaliohjelma sekä toimintasuunnitelma vuodelle 2015.

Ajankohtaisen poliittisen tilanteen katsauksessa puheenjohtaja JP Väisänen nosti esiin samaan aikaan Kreikassa käynnissä olleet parlamenttivaalit, joiden voittajaksi povattiin radikaalivasemmistolaista Syrizaa. SKP ja Syriza ovat molemmat Euroopan vasemmiston jäseniä.

Väisänen arvioi, että Syrizan menestyksellä on vaikutusta koko eurooppalaisen vasemmiston tulevaisuuteen.

– Vaalitulos kertoo siitä, että kreikkalaiset hylkäävät EU-kurjistamisen ja leikkauspolitiikan.

Väisäsen mukaan uusien sosiaalisten yhden asian liikkeiden, kapitalismiin kriittisten tyytymättömien, tasa-arvoa edistävien feminististen ja esimerkiksi vihreiden ääni kuuluu Syrizan toiminnassa.

– Syrizan politiikan yhteistyö näyttäytyy Kreikan kommunistisen puolueen KKE:n ja tiukan luokka-ajattelun näkökulmasta haasteelliselta. Ymmärrämme KKE:n kritiikin sosialismiin siirtymisen strategiasta ja jaamme huolen kreikkalaisen radikaalin ay-liikkeen PAME:n huolen työmiehen ja työnaisen perusoikeuksien toteutumisesta ja edunvalvonnasta, sanoi Väisänen.

Väisänen nosti Tampereella esille muun muassa Vasemmistoliiton turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linjauksia ja visioi radikaalin vasemmistolaisen yhteistyön mahdollisuuksia varsinkin rauhankulttuurin aloitteissa. Väisänen ihmetteli silti, miksi Vasemmistoliitto puheenjohtajansa Paavo Arhinmäen johdolla haluaa taas hallitukseen porvarien kanssa.

Väisänen kritisoi kovin sanoin gallup-johtaja Keskustaa, joka aikoo jatkaa kokoomustakin suurempaa leikkauspolitiikkaa.

– Meillä Suomessa poliittinen tilanne vaatii radikaalin vasemmiston voimien yhteistyötä ja kaikkien nykymenoon tyytymättömien osallistumista, totesi Väisänen.

Talvivaaran epäonnistunut kokeilu lopetettava

SKP:n keskuskomitea huomioi myös Talvivaara-kannanoton. Sen mukaan Talvivaaran kaivos on alun alkaen vastoin lakeja perustettu ja se on koko toimintansa ajan rikkonut omaa ympäristölupaansa ja useita muitakin normeja ja lakeja. SKP:n mielestä epätoivoinen kaivoskokeilu on lopetettava ja sen sijaan keskitettävä voimavarat alueen ja jätevesien puhdistamiseen ja lähivesien kunnostamiseen.

SKP haluaa yhtyä Vesistöjen puolesta – Stop Talvivaara -liikkeen yhteismuistutuksen: vesistöt ovat yhteinen aarteemme ja niiden pilaamista ei tule sallia.

SKP:n eduskuntavaaliohjelma puolueen sivuilla >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa