SKP:n edustajakokous alkaa Kotkassa, lauantaina myös puistojuhla Leninin patsaalla

10.06.2022 - 14:45
(updated: 23.06.2022 - 11:31)

Kotkan Karhulan Keskustalolle saapuu viikonloppuna kommunisteja ympäri maan, kun Suomen kommunistisen puolueen edustajakokous alkaa huomenna lauantaina ja jatkuu sunnuntaille 12. kesäkuuta asti. Keskustalo on toiminut vuosikymmenten ajan karhulalaisten järjestöjen kokouspaikkana. Talo on myös ollut hyvin tunnettu ja pidetty tanssipaikka.

Puolueen kotkalainen varapuheenjohtaja Liisa Taskinen on ollu tiiviisti mukana kokousjärjestelyissä.

– Käytännön kokousjärjestelyt ovat sujuneet hyvin ennen kaikkea sihteeristön kokeneisuuden ansiosta. Paikalliset voimavarat ovat niukat, joten töitä on tehty usean piirijärjestön voimin. Huomenna, kokouksen aattona valmistelemme kaikki kokoustilat, niin että lauantaina pääsemme aloittamaan suunnitellussa aikataulussa, sanoo Taskinen ja toivottaa kokoukseen tulijat lämpimästi tervetulleiksi Kotkan Karhulaan.

Edustajakokouksen iltajuhla saa tällä kertaa uuden muodon, kun Kotkassa vietetään puistojuhlaa Leninin patsaalla lauantai-iltana 11. kesäkuuta. Puistojuhlan tarkoitus on puolustaa patsaan säilyttämistä nykyisellä paikallaan ja samalla tuoda esille uutta ja perinteistä työväenmusiikkia.

Lenin on kansainvälisen työväenliikkeen merkkihenkilöitä. Hän jatkoi Marxin ja Engelsin yhteiskuntateorioiden kehittämistä ja oli laajalti lukenut ja sivistynyt. Marxilainen tutkimus jatkuu edelleen Suomessa ja maailmalla.

Leninin patsas ei symboloi Venäjän miehitysvaltaa, vaan se edustaa leniniläistä kansallisuuspolitiikkaa, joka totesi jokaisella kansakunnalla olevan itsemääräämisoikeuden. Sen perusteella Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden, kun sitä viimein taivuttiin Pietarista pyytämään. Leninillä oli tiiviit siteet Suomen työväenliikkeeseen, ja autonomian aikana hän nautti laajempaakin kunnioitusta suomalaisten keskuudessa. Lenin tunsi hyvin Suomen historiaa ja tsaarin sortolait, joita hän vastusti niitä kiivaasti kirjoituksissaan. Yhteydet Leniniin ovat kunniakas osa Suomen työväenliikkeen historiaa, ei peiteltävä ja piiloteltava, saatikka kaduttava tai seliteltävä asia.

Puistojuhlassa esiintyvät artistit Merikukka Kiviharju ja MC Kajo. Työväenlaulujen yhteislaulua säestää Seppo Grönvall. Tapahtuma-aika on lauantaina 11. kesäkuuta klo 20-22 ja puistojuhlaan on vapaa pääsy.

Tapahtuman pääjärjestäjinä toimii Suomen kommunistinen puolue ja Demokraattinen sivistysliitto. Mukana nähdään myös Tiedonantaja -lehti ja Kommunistinuoret ry.

 

Edustajakokouksessa valitaan uusi puheenjohtaja ja uudistetaan ohjelmaa

SKP:n edustajakokous on kolmen vuoden välein järjestettävä poikkileikkaus puolueen tilanteeseen ja ennen kaikkea sen poliittiseen analyysiin. Siellä kokoontuvat kokousedustajat ovat ratkaiseva osa puolueen linjan muotoutumista tulevalle edustajakokouskaudelle.

Kokouksessa valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen kertoi viime syksynä, että ei asetu ehdolle puheenjohtajaksi.

Taustaltaan rauhanaktivistina ja käsitetaiteilijana tunnettu Väisänen on toiminut SKP:n puheenjohtajana vuodesta 2013 alkaen Yrjö Hakasen pitkän puheenjohtajakauden (1990-2013) jälkeen.

– Olen saanut vuodesta 2013 asti rakentaa Suomeen radikaalia, vasemmistolaista vaihtoehtoa kaiken kilpailuttamisen ja kaupallisuuden kulttuurille, kapitalismille ja uusliberaalille politiikalle. Tämä on ollut tärkeä tekemisen ja toiminnan paikka, jossa onnistuminen on ollut vaikeaa, sanoo Väisänen.

SKP uudistaa kokouksessa myös puolueohjelman ja säännöt. Lisäksi kokouksessa on käsiteltävänä mittava määrä asiakirjoja ja aloitteita, jotka ohjaavat puoluetyötä seuraavan kolmen vuoden ajan. Asiakirjoissa nousee vahvasti esille muun muassa ratkaisut käynnissä olevaan ympäristökriisiin, työehtojen parantaminen ja Suomen Nato-jäsenyyden vastustaminen osana rauhantyötä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa