SKP:n Sanberg: "Eurosta kyettävä eroamaan hallitusti"

24.05.2019 - 13:45
(updated: 03.06.2019 - 11:53)
Tiina Sandberg Euroopan vasemmiston ja SKP:n seminaarissa joulukuussa 2018 / kuva Toivo Koivisto

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) eurovaaliehdokkaat kampanjoivat näkyvästi viikonlopun Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingissä. SKP:n Punaiselle teltalle on lauantaina ja sunnuntaina saapumassa useita ehdokkaita ympäri maan. Puolueen pääsihteeri, eurovaaliehdokas Tiina Sandberg kommentoi Tiedonantajassa EU:n olemattomista järjestelyistä euroeroa varten.

– Brexitin tuskallista vääntämistä on seurattu Euroopan unionissa ja sen liepeillä kauhun sekaisella tuskalla jo kolmatta vuotta. Prosessi on mennyt hyvin monella tapaa pieleen ja samalla osoittanut sen, että nykyinen EU:n lainsäädäntö, jossa lyhyesti todetaan EU:sta eroamisen olevan jäsenvaltion puolelta ilmoitusasia, on lähinnä huono vitsi, sanoo Sandberg.

– Kun Brexit toteutui, yllätti se niin sen puolustajat kuin kannattajatkin. Euroopan unionin kantavana ajatuksena oli siihen asti ollut, että vaikka ero periaatteessa onkin mahdollista, ei kukaan olisi niin hullu, että yrittäisi sitä käytännössä. Tämä osoittautui pahaksi virheeksi myös EU:n puolelta. Ennen kaikkea britit joutuivat hankalaan paikkaan. Koska poistumistietä ei oltu rakennettu, piti käytännössä valita katolta hyppääminen tai kuolemaa halveksuva tuskainen kipuaminen alas, Sandberg jatkaa.

Tällä hetkellä olemassa oleva Euroopan vakaumekanismi pystyy pehmentämään rysäystä vain vuoden verran

Ehdokkaan mielestä typerintä koko asiassa on se, että se on kaikille osapuolille täysin tarpeetonta kärsimystä ja rahan menoa, joka olisi ollut vältettävissä.

– Toinen katastrofi lähestyy Italian suunnalla. Vauhti on kova, mutta kukaan ei ihan tarkkaan tiedä koska osutaan seinään. Siellä tehdään sokkona euron törmäystestiä. Tällä hetkellä olemassa oleva Euroopan vakaumekanismi pystyy pehmentämään rysäystä vain vuoden verran, sen jälkeen jälki on rumaa koko euroalueella, kertoo Sanderg tulossa olevista vaikeista ajoista EU:lle.

Sandbergin mielestä törmäykseen olisi mahdollista varautua luomalla menettely, jolla jäsenmaat voivat tilanteen niin vaatiessa hallitusti erota eurosta. Tällainen malli lisäisi myös euron vakautta, kun kriisimaa voisi välillä siirtyä euron ulkopuolelle, missä se voisi toteuttaa normaalia valuuttapolitiikkaa. Valtio voisi itse jälleen laskea liikkeelle rahaa, devalvoida valuuttaansa ja ennen kaikkea vapautua EU:n tiukasta kulukuriohjauksesta.

– Valmis eromenettely, niin EU:sta kuin eurostakin, helpottaisi siirtymistä ulos pääoman eduille perustuvasta EU:sta. Kohti työväen Eurooppaa, jossa keskiössä olisi solidaarinen yhteistyö Euroopan työläisten kesken, ihmiset ja ympäristö. Tulevaisuusvaliokunta kutsuu tätä mahdollisuutta mustaksi joutseneksi, mutta eiköhän sovita, että meille se voisi olla myös punainen tähti, päättää Sandberg.

Katso SKP:n kaikki eurovaaliehdokkaat osoitteesta https://www.skp.fi/vaalit/eurovaalit-2019/ehdokkaat

SKP: Punaisen teltan 25.-26.5.2019 ohjelma ja ehdokasaikataulut Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1230986667082936/

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.