”Sokea sokeaa taluttaa”
Nokialainen kuvanveistäjä Ossi Somma on 1960-luvulta alkaen ottanut teoksillaan vahvasti kantaa eriarvoisuutta, köyhyyttä, elinympäristön tuhoamista, ahneutta ja rahavaltaa vastaan. Tiistaina Helsingissä Galleria Sculptorissa avattu Somman näyttely ”Sokea sokeaa taluttaa” varoittaa siitä, mihin markkinavoimien vapaus vie.
Tuoli on Somman teoksissa keskeinen vallan symboli. Tällä kertaa teoksetkin ovat esillä lähellä vallan keskuksia, Elinkeinoelämän keskusliiton palatsin vieressä. Suuri osa Somman teoksista on kuitenkin Nokian Siurossa, jonne hän on koonnut lähinnä vahasta, lasikuidusta ja puusta tekemistään teoksista veistospuiston.
Galleria Sculptorin näyttelyssä on esillä myös kymmeniä ajatusmappeja. Ne kuvaavat Somman ajatusmaailmaa, jota hän itse luonnehtii kristilliseksi kommunismiksi.
Ossi Somma sai vuonna 2000 taiteilijaprofessorin arvonimen. Näyttely on avoinna 9.syyskuuta asti.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.