Solidaarisuutta ihmisille – ei pankkitukea!

11.05.2011 - 17:52
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Heikki Patomäen (oik.) mielestä tähän mennessä harjoitetun talouspolitiikan jatkaminen tulee ennemmin tai myöhemmin aiheuttamaan uuden kuplan / Marko Korvela |

Suomen Attac vastustaa Portugalille suunnattua tukipakettia. Järjestö kutsui ihmisiä pankkituki-piknikille keskiviikkona iltapäivällä eduskunnan Pikkuparlamentin edustalle. Alunperin eduskunnan suuren valiokunnan piti käsitellä Portugalin tukipakettia samaan aikaan, mutta päätökset lykättiin viime hetkellä vasta perjantaiksi.

Kaavailtuun Portugalin tukipakettiin ei sisälly minkäänlaisia velvoitteita pankeille eikä sijoittajille. Sen sijaan siihen liittyy mittava julkisen sektorin leikkaus- ja yksityistämisohjelma.

Attac vastustaa kaavailtua tukipakettia, koska siihen kuuluvat vyönkiristyskuurit rapauttavat hyvinvointijärjestelmiä entisestään ajamalla alas julkisia palveluita ja palkkoja, mutta toisaalta alentavat yhtiöiden verotusta ja hyökkäävät työlakeja vastaan.

Tukipaketin ehdot rankaisevat kaikkein eniten huono-osaisimpia portugalilaisia, mikä johtaa deflaationaariseen talouskehitykseen ja kriisin pitkittymiseen.

Lisäksi paketti kaventaa entisestään demokraattisen politiikan alaa Euroopassa kun komissiolle annetaan pitkälle menevät valtuudet kontrolloida jäsenvaltioiden talouspolitiikkaa.

Harjoitetun talouspolitiikan jatkaminen johtaa uuteen kuplaan

Suomen Attacin puheenjohtajistoon kuuluvan professori Heikki Patomäen mukaan kapitalismin kriisien ja poliittisen kamppailun dialektiikka avaa nyt tilaisuuden vaatia Attacin jo pitkään ajamia talousuudistuksia, kuten finanssitransaktioiden verotusta. Patomäki arvioi, että tähän mennessä harjoitetun talouspolitiikan jatkaminen tulee ennemmin tai myöhemmin aiheuttamaan uuden kuplan, joka on entistä syvempi ja kauaskantoisempi.

Patomäki korosti, että nyt on rinnakkain esillä kolme eri käsitystä solidaarisuudesta. On perussuomalaisten edustama, ahtaan suomalaiskansallinen käsitys solidaarisuudesta, joka koskee lähinnä kotimaan taloutta ja kotimaisia sijoituksia. Sitten on kokoomuksen, sijoittajien ja pääomapiirien vaatima solidaarisuus markkinataloutta kohtaan. Kolmantena, myös Attacin edustamana kantana on demokraattisen vasemmiston globaali solidaarisuus.

Tukipaketin käsittelyn kiire heikentää demokratiaa

Attacin pienimuotoinen piknik oli ennen kaikkea solidaarisuuden osoitus Portugalin kansalle, jota nyt uhkaavat laajamittaiset julkisten palvelujen, sosiaaliturvan ja palkkojen leikkaukset, joukkotyöttömyys ja kurjistuminen.

Kirsi Pihlaja nosti esille sukupuolinäkökulman: valtaosa julkisella sektorilla työskentelevistä on naisia, ja naiset myös käyttävät paljon julkisia palveluja.

Attacin puheenjohtajistoon kuuluva Marissa Varmavuori moitti poliitikkoja tukipaketin käsittelyn kireästä aikataulusta.

- Demokraattiselta näkökannalta ei ole mitenkään hyväksyttävää päättää tällaisista asioista ilman laajaa julkista keskustelua. Taas kerran kriisin nimissä ajetaan kiireellä uutta uusliberalisaatio-kierrosta. Tämän takia vetoamme parlamentaarikkoihin, jotta he estäisivät paketin hyväksymisen.

Paikalla piipahtanut kansanedustaja, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi, että suuren valiokunnan on perjantaina puristettava päätös Portugalin tukipaketista. Kokoomus ja keskusta ovat sitä kannattamassa, kuten myös RKP. Varmasti vastaan äänestävät perussuomalaiset, myös vasemmistoliitolla on kielteinen kanta. Vaa'ankieliasemassa ovat demarit, jotka ovat asettaneet omat ehtonsa tukipaketille, mutta joita nyt yritetään keinolla millä hyvänsä vikitellä paketin taakse.

Tulos selviää perjantaina, kun suuri valiokunta aloittaa kokouksensa klo 13.30. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.