Solidaarisuutta Iranin kansannousulle

10.01.2018 - 11:00
Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto järjesti lauantaina 6. tammikuuta Helsingissä solidaarisuusmielenosoituksen Iranin islamistihallituksen vastaisen kansannousun tueksi. Kuva: Arjo Suonperä.

Iranissa Teheranin ja suurten kaupunkien kaduilla on kritisoitu tavallisen kansan kurjistunutta toimeentuloa ja vaadittu islamilaisen tasavallan korkeimman poliittisen, uskonnollisen ja sotilaallisen johtajan ajatollah Ali Khamenein eroa. Viime päivinä tuhansia mieltään osoittaneita ihmisiä on pidätetty ja vangittu, kymmeniä on kuollut.

Vuodesta 1989 Khamenein johtamassa Iranissa on käytössä kuolemanrangaistus ja maassa noudatetaan tiukkaa sharia-lakia. Sharia-laki on perustaltaan ristiriidassa ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen kanssa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti katsonut ettei sharia-laki sovi yhteen demokratian perusperiaatteiden kanssa. Amnesty International kritisoi Irania vuosiraportissaan 2017 joukkoteloituksista, kuolemanrangaistuksen käyttämisestä ja vähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä.

Väkivallattoman ja demokraattisen kehityksen puolesta

Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto vaatii Iranin islamistisen hallitusta pitäytymään mielenosoittajia vastaan kaikesta voiman käytöstä ja vaatii Iranin hallitusta kunnioittamaan ihmisten mielenilmausta, tahtoa ja vaatimuksia.

Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto vastustaa imperialististen maiden hallitusten mahdollista puuttumista käynnissä olevaan Iranin kansan nousuun.

"Trumpin Iran-puheille ja mahdollisille suunnitelmille on laitettava järjellinen stoppi."

– Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on asettunut tukemaan nykyistä Iranin kansannousua. Trumpin mielestä Iranin nyt terrorismin tukemiseen ympäri maailmaa keräämät raha, pitäisi ohjata kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Miljonääri Trumpin suusta kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen on falskia markkinapropagandaa. Trump vaatii puheissaan Iranin hallitusta kunnioittamaan kansan perusoikeuksia, mukaan lukien oikeutta ilmaista itseään samaan aikaan kun Trumpin oma kansa nauttii markkinadiktatuurista. Trumpin tuki Iranin kansalle on esipuhetta imperialistiselle väliintulolle ja toistaa sitä samaa länsimaisen demokratian ja hyvin voinnin rauhaan pakottamisen retoriikkaa, jota kaikki Trumpia edeltäneetkin presidentit ovat maailman poliiseina harjoittaneet muun muassa Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa ja siksi Trumpin Iran-puheille ja mahdollisille suunnitelmille on laitettava järjellinen stoppi, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen.

SKP tukee Iranin kommunisteja

Iranin kommunistisen puolueen Suomen osasto järjesti lauantaina 6. tammikuuta Helsingissä solidaarisuusmielenosoituksen Iranin islamistihallituksen vastaisen kansannousun tueksi.

– Me suomalaiset kommunistit haluamme osoittaa solidaarisuutta Iranin kaduilla mieltään osoittavien taistelulle paremmasta elämästä, iranilaisten toverien taistelulle työläisten paremmista oikeuksista. Tuemme Helsingissä Iranin kommunistisen puolueen Suomen osaston järjestämän mielenosoituksen vaatimuksia työttömyyden ja korruption vastaisista toimista. Ulkoministeri Timo Soinin ja valtion johdon pitää politiikan kaikilla kansainvälisillä tasoilla vaikuttaa siihen, että ihmisoikeuksien kansainväliset tavoitteet toteutuvat, ottaa vähemmistöjen oikeudet esille keskustelussa Iranin poliittisen johdon ja diplomaattisen edustuston kanssa, sanoo SKP:n puheenjohtaja Väisänen.

Tudeh: Iranin protesteja laajennettava

Iranissa toimiva kommunistinen puolue Tudeh tuomitsee Iranin hallinnon veriset yritykset tukahduttaa viimeaikaisia protesteja. Puolue ei myöskään hyväksy sitä, että Iranin ulkopuolelta yritetään puuttua maan asioihin.

– Donald Trumpin, Benjamin Netanjahun ja muiden oikeistolaisten ja rasististen hallitusten johtajat eivät ole Iranin kansan ystäviä, eivätkä ne ainakaan pyri siihen, että Iranissa vallitsisi vapaus, demokratia ja tasa-arvo, todetaan Tudehin tiedotteessa.

Tudeh näkee, että Iranin protesteja on laajennettava niin, että nykyistä useammat kansanosat ja ryhmittymät saadaan mukaan. Sen myötä myös hallinnolle tulee entistä vaikeammaksi tukahduttaa kansannousua väkivalloin.

Tudehin mielestä nyt tarvitaan järjestäytynyttä hallinnon vastaista toimintaa. Tavoitteena tulee olla diktatorisen hallinnon kaataminen ja sen korvaaminen toisenlaisella kehityksellä.

– Iranin ratkaisu ei ole diktatuurin korvaaminen toisella diktatuurilla – varsinkaan maan ulkopuolelta asetetulta. Kansa vaatii tasavaltalaista kehitystä, arvioi Tudeh.

Hallinnon toimimattomuus nostaa protesteja

Huolimatta presidentti Hassan Rohanin hallinnon tekemistä talousuudistuksista, vain harva iranilainen on kyennyt parantamaan elintasoaan. Rohani on epäilemättä luottanut uusliberalistiseen mantraan, jonka mukaan talouskasvusta valuu lopulta jotain myös köyhemmille. Näin ei tietenkään ole tapahtunut. Kansaa ajaakin kaduille ennen muuta toimeentulovaikeudet, joiden taustalla ovat elinkustannusten nousu ja työttömyys.

Rohani on luottanut uusliberalistiseen mantraan, jonka mukaan talouskasvusta valuu lopulta jotain myös köyhemmille.

Iranin kansalaisia ei huoleta vain talous. Moni on ollut tyytymätön tehottomaan tapaan, jolla hallinto on reagoinut maata vaivaaviin maanjäristyksiin. Myös osissa Irania ympäristönsuojelu on huonolla tolalla – paikoin jopa lapsia on joututtu käskeä pysyttelemään sisätiloissa saasteongelman vuoksi. Kaikki tämä on saanut monet epäilemään hallinnon toimintakykyä ylipäätään.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.