Sosiaalifoorumiliike kohtaa arabikevään
Maailman sosiaalifoorumi järjestetään tänä vuonna Tunisiassa. 26.-30. maaliskuuta maan pääkaupungissa Tunisissa kokoontuvaan foorumiin on jo ilmoitettu lähes tuhat erilaista tapahtumaa, työpajaa ja tilaisuutta. Suunnittelevassa kokouksessa joulukuussa oli läsnä reilut sata tahoa eri puolilta maailmaa. Itse foorumiin odotetaan yli 10 000 osallistujaa.
Tänä vuonna järjestäjät ovat asettaneet tärkeäksi tavoitteeksi koota foorumiin erityisesti Saharan pohjoispuolisen Afrikan alueen eri kansanliikkeitä ja järjestöjä ja avata avoimen dialogin niiden välillä. Tässä mielessä parin vuoden takaisen arabikevään toivotaan jatkuvan myös Maailman sosiaalifoorumissa. Tunisiahan muistetaan maana, josta arabimaiden viimeaikaiset mullistukset saivat alkunsa joulukuussa 2010.
Paria päivää ennen kokoontuu samassa paikassa Maailman tieteen ja demokratian foorumi. Vuonna 2007 tehdyn aloitteen puitteissa tarkoituksena on saada syvempää vuorovaikutusta tiedeyhteisön ja yhteiskunnallis-poliittisen sektorin kesken.
Tieteen ja demokratian foorumissa pohditaan muun muassa sitä, millainen voisi olla 2000-luvun yliopisto ja mikä on tieteentekijöiden vastuu ja rooli, kun käyttöön otetaan jatkuvasti kehittynyttä teknologiaa, jonka seurauksista meillä ei ole välttämättä ole tarpeeksi tietoa. Tapetilla ovat luonnollisesti myös digitaaliseen tiedonvälitykseen ja tieteellisen tiedon tekijänoikeuksiin liittyvät teemat.
Järjestäjille on tuottanut päänvaivaa islamin vahva rooli. Tunisian hallitseva puolue, islamistinen Ennahda on luvannut tukevansa foorumin järjestämistä ja auttavansa muun muassa logistisissa asioissa, kunhan maan poliittinen oppositio ei käytä foorumia omien tavoitteidensa ajamiseen. Järjestäjät ovat korostaneet, että Maailman sosiaalifoorumin periaatteisiin kuuluu moniarvoisuus ja uskonnonvapaus.
Eräs tämän vuoden Maailman sosiaalifoorumin keskeisimmistä teemoista on Palestiina. Tarkoituksena on hakea sosiaalifoorumin kautta koordinoidumpaa yhteistyötä eri järjestöjen, kampanjoiden ja liikkeiden välillä niin Palestiinassa kuin kansainvälisesti. Järjestäjät ovatkin suunnitelleet sosiaalifoorumin päätöspäiväksi 30. maaliskuuta suurta Palestiina-solidaarisuusmielenosoitusta.
Myös Suomessa sosiaalifoorumin valmistelut ovat käynnissä. Seuraava Suomen sosiaalifoorumi pidetään 20.-21. huhtikuuta Arbiksella, Helsingissä.
Lue lisää:
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.