Sota ja miehitys tuhonnut Irakin terveydenhuollon
Yhdysvaltain Irakiin suorittaman hyökkäyksen ja maan miehityksen jälkeen Irakin terveydenhuoltojärjestelmä on joutunut rappiolle. Tämä on tulosta USA:n hallinnon tahallisesta hävitystyöstä. Tuhon haavoittuvimpia uhreja ovat irakilaiset lapset, erityisesti alle viisivuotiaat.
Uusi pian julkistettava tutkimus paljastaa, että akuutti aliravitsemus kuudesta kuukaudesta viiteen vuoteen ikäisten irakilaisten lasten keskuudessa on lisääntynyt 4 prosentista ennen hyökkäystä 7,7, prosenttiin hyökkäyksen jälkeen.
Tutkimus, jonka on tehnyt norjalainen Institute of Applied International Studies eli Fafo yhteistyössä Irakin tilastotoimiston ja terveysministeriön sekä YK:n kehitysohjelman kanssa, osoittaa, että noin 400000 irakilaista lasta kärsii "kuihtumisesta" ja "riutumisesta", jotka merkitsevät kroonista ripulia ja proteiininpuutosta.
Äskeinen Unicefin raportti osoittaa, että ennen vuotta 1990 ja pakotteiden voimaanastumista, Irakissa oli yksi korkeimmista elintasoista Lähi-idässä. Nyt raportin mukaan vähintään 200 lasta kuolee joka päivä. He kuolevat aliravitsemukseen, puhtaan veden puutteeseen, helposti hoidettavien taution hoitamiseen tarvittavien lääkintätarvikkeiden ja lääkkeiden puutteeseen. Raportin mukaan lasten kuolleisuus nousi hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Unicef arvioi, että noin 6880 alle viiden vuoden ikäistä lasta kuolee joka vuosi.. Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on 125 jokaista tuhatta syntyvää lasta kohti.
YK:n väestörahaston mukaan irakilaisten naisten raskauden jasynnytyksen aikainen kuolleisuusaste on kolminkertainen verrattuna kauteen 1989–2002.
Brittiläinen Medact-järjestö toteaa omassa raportissaan, että sota on aiheuttanut Irakissa terveyskatastrofin, joka on repinyt maan lääkintäjärjestelmän riekaleiksi ja lisännyt tautien ja kuoleman vaaraa.
Medact, joka tutkii sodan vaikutusta terveyteen, sanoo, että rokotuksin estettävissä olevien tautien tapaukset ovat kasvussa, ja avustustyöt ja jälleenrakennustoiminta on laiminlyöty. Välitöntä toimintaa tarvitaan terveyskatastrofin pysäyttämiseksi.
Raportti perustuu Jordaniassa tehtyihin irakilaisten siviilien, avustusjärjestöjen ja terveysammattilaisten haastatteluihin.
Raportin mukaan vuoden 2003 sota pahensi aiempien sotien ja pakotteiden aiheuttamia terveysvaaroja. "Se ei ainoastaan luonut olosuhteita terveyden jatkuvalle heikkenemiselle vaan myös tuhosi Irakin yhteiskunnan kyvyn kääntää suuntaa."