Sote-maakunnat puntarissa Vastavirta-festivaalilla

09.09.2016 - 12:00
(updated: 12.09.2016 - 11:11)

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja maakuntahallintoa koskeva yli 600 sivun lakipaketti lähti syyskuun alussa lausunnoille kuntiin. Esityksistä keskeisimpiä ovat maakuntalaki, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki, maakuntien rahoituslaki ja kuntien peruspalvelujen valtionosuuslaki. Niiden arvioimista vaikeuttaa se, että paketista puuttuu keskeisiä osia, kuten ns. valinnanvapautta koskeva esitys.

Sote- ja maakuntauudistus ovat kriittisessä puntarissa Helsingissä kolmen viikon kuluttua järjestettävän Vastavirta-festivaalin seminaarissa ”Asukkaiden vai yhtiöiden ehdoilla?”

Sote-alan järjestöjen edustajana uudistuksen valmisteluja läheltä seurannut Ensi- ja turvakotien liiton toiminnanjohtaja Riitta Särkelä ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen arvioivat seminaarin aluksi lakipakettia kilpailuttamisineen ja yhtiöittämisineen hyvinvointivaltion ja yhdenvertaisuuden periaatteiden valossa.

Toisessa jaksossa kysytään, jääkö perusterveydenhuolto taas erikoissairaanhoidon jalkoihin ja mihin johtaa päivystystoiminnan keskittäminen. Puhujina ovat Kotkan avoterveydenhuollon ylilääkäri Liisa Taskinen ja Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin.

Lopuksi Helsingin kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen arvioi esityksiä demokratian ja itsehallinnon kannalta ja Jyväskylän valtuutettu Riitta Tynjä avaa vaikuttamisen näköaloja kuntavaaleissa.

Sunnuntaina 2. lokakuuta klo 10 – 16 Helsingissä Kirjan talolla pidettävän avoimen seminaarin järjestävät SKP ja DSL:n opintokeskus.

Vastavirtaan!

Vastavirta-festivaali 30. syyskuuta – 2. lokakuuta on radikaalia vasemmistolaista yhteistyötä, politiikkaa ja kulttuuria. Festivaali järjestään joka toinen vuosi Helsingissä.

2016 tapahtumassa teemoiksi nousevat leikkauspolitiikan vastainen työ ja toiminta, politiikan suunnan muuttaminen, lähipalvelut sekä vaihtoehtoiset aloitteet yhteiskunnista ilman väkivaltaa ja sotia.

Kolmipäiväinen Vastavirta-festivaali tapahtuu siellä mistä sen aiheetkin kumpuavat. Ensimmäinen päivä ottaa haltuun Kinaporin palvelukeskuksen ja eläkeläispolitiikan. Päätapahtuma vie meidät takaisin koulun penkille Itäkeskukseen ja haastaa kaikki mukaan vastavirtaan. Festivaali huipentuu paikallispolitiikan seminaariin Kirjan talolla.

Paikalle saapuu myös kansainvälisiä vieraita. Saksan Die Linken edustajana festivaalille osallistuu Diether Dehm, joka istuu Saksan parlamentissa. Kreikan Syrizan Olga Athaniti on mukana keskustelemassa politiikan suunnan muuttamisesta. (TA)

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.