Sote-palvelujen alibudjetointi tulee kalliiksi

08.06.2023 - 11:30
Hoitojonot ovat laittoman pitkiä, sanotaan SKP:n Helsingin piirikomiteasta. Kuvituskuva Malmin terveysasemalta. Kuva Emma Grönqvist

– Uutiset kertovat toinen toistaan seuraavista ongelmista Helsingin kaupungin palveluissa. Hoitojonot ovat laittoman pitkiä, monet vanhukset on jätetty koteihin suorastaan heitteille, jopa lapset joutuvat odottamaan kuukausia mielenterveyspalveluihin, HSL-hintojen korotukset ovat pudottaneet joukkoliikenteen lippujen myynnin, HEKAn asuntojen vuokriin on tulossa rajut korotukset, kaupungin tehtäviin on vaikea saada työntekijöitä eikä palkanmaksu toimi kunnolla vieläkään, sanotaan Suomen kommunistisen puolueen Helsingin piirin piirikomitean tuoreessa kannanotossa.

– Samaan aikaan kaupunginvaltuustolle esitetään viime vuodelta 364 miljoonaa euroa ylijäämäinen tilinpäätös, kaupunkikonsernin ylijäämä yhteensä 430 miljoonaa ja rahaa makaa pankkitileillä 1,8 miljardia.

430 miljoonan ylijäämistä ohjattava rahaa peruspalveluihin

SKP:n Helsingin piirikomitea vaatii kaupunginvaltuustoa ohjaamaan ylijäämistä heti rahaa kaupungin palveluihin, vuokrien nousun hillitsemiseen, HSL:n lippujen hintojen alentamiseen sekä työntekijöiden palkkojen ja työolojen parantamiseen.

– Kokoomuksen johdolla jo vuosia jatkunut palvelujen resurssien tietoinen alimitoittaminen tulee kalliiksi niin asukkaille kuin kaupungille. Tätä kuvaavat tiedot, joiden mukaan kaupunki joutuu maksamaan ostopalveluista yksityisille lääkärifirmoille yli puolet enemmän kuin itse suoraan palkatessaan. Kun hoitoon ei pääse ajoissa ja sitä vaikeutetaan lopettamalla lähiterveysasemia, sairaudet pahenevat ja hoito tulee kalliimmaksi, kommunistit sanovat.

– Erityisesti vihreiden, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten valtuutetuilta on syytä kysyä, ovatko he kokoomuksen tavoin yksityisen hoito- ja hoivabisneksen asialla vai tehdäänkö erityisesti sote-palvelujen määrärahoihin tasokorotus? Kaupungin satojen miljoonien ylijäämiä koskevien ratkaisujen ohella tätä mitataan nyt sillä, siunaavatko valtuutetut sote-toimialan johdon ajamat lähiterveysasemien lopettamiset, todetaan SKP:n Helsingin piirikomiteasta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa