SSS-trion leikkauspolitiikkaa vastaan

05.06.2015 - 12:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

SSS-hallituksen ohjelman julkistamisen jälkeen on verkossa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa syntynyt useampikin leikkauspolitiikkaa vastustava ryhmittymä, jolla kullakin on oma tulokulmansa. Myös eri kansalaisjärjestöt ja ay-liike ovat reagoineet kärkevästi sekä hallitusohjelmaan että tavoiteltuun yhteiskuntasopimukseen.

Keskiviikkona kokoontui Rakennusliiton Uudenmaan toimistolla Helsingin Hakaniemessä väkeä. Tarkoituksena oli organisoida laajapohjaista leikkauspolitiikan vastaista rintamaa. Nyt näyttää siltä, että muualta Euroopasta tuttu ”anti-austerity” -joukkoliike saa pohjoisen haaransa myös Suomeen.
Tapaamisen puheenjohtajana toiminut ”köyhyysaktivisti” Juha Keltti totesi, että tilanne kulminoituu elokuulle. Silloin on luvassa hallituksen budjettiriihi, jossa miljardiluokan leikkaukset kohdennetaan ja päätetään. Myös Sipilän ay-liikkeelle asettama takaraja yhteiskuntasopimuksen muodostamiseksi asettuu samoihin aikoihin.

Tulo- ja hyvinvointierot kasvavat

Raha ja talous –blogia pitävä Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas eritteli hallitusohjelman talouspoliittista linjaa suhteessa Euroopassa valitsevaan leikkauspoliittiseen linjaan. Ahokkaan mukaan Suomessa on viimeisen vuoden aikana harjoitettu Euroopan mittakaavassa erittäin kireää talouspolitiikkaa.
Nyt perusporvarihallituksen ohjelma iskee lujaa hyvinvointivaltion perustuksiin. Pitkän aikavälin vaikutuksia ei hallitus ole vaivautunut selvittämään, mutta Ahokkaan mielestä on päivänselvää, että tulo- ja hyvinvointierot jatkavat kasvuaan.
TTIP-verkoston terveiset tapaamiseen toi Marissa Varmavuori. Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeästi myönteinen kanta vapaakauppasopimuksiin. Todettiin, että hallituspolitiikan vastustaminen on myös TTIP-verkoston näkökulmasta keskeinen kamppailu.

Mielenosoitus 22. elokuuta

Nyt tarvitaan kansalaisten aktiivisuutta. On oltava valmiina vaikuttamaan ja osallistumaan keskusteluun yhteiskunnan kehityksen suunnasta.

Keskiviikon tapaamisessa päätettiin kutsua koolle suurmielenosoitus Helsinkiin lauantaina 22. elokuuta. Mukana on väkeä eri kansalaisjärjestöistä, poliittisista ryhmittymistä sekä ay-liikkeestä. Protestin keskeiseksi teemaksi nousee uuden hallituksen tyly leikkauslinja. Mitään tiukkoja rajoja tunnuksille tai järjestöille ei asetettu.

Mielenosoituksia tulossa

Ryhmäkokojen ”Vain kaksi kättä” -mielenosoitus Helsinki/Tampere/Turku/Jyväskylä/Hämeenlinna 10. elokuuta klo 18.00
Opiskelijoiden ”kusetusmielenosoitus” Helsingissä Kansalaistorilla 15. kesäkuuta klo 16.00
Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan Helsingissä 22. elokuuta

Adresseja ja aloitteita

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan
Vain kaksi kättä
Elvytystä ja hyvinvointia – ei leikkauksille
Kansalaisaloite vanhuspalveluiden puolesta

Facebook-ryhmiä

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan
Saatte mitä tilaatte

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (13 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.