SSS-trion leikkauspolitiikkaa vastaan
SSS-hallituksen ohjelman julkistamisen jälkeen on verkossa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa syntynyt useampikin leikkauspolitiikkaa vastustava ryhmittymä, jolla kullakin on oma tulokulmansa. Myös eri kansalaisjärjestöt ja ay-liike ovat reagoineet kärkevästi sekä hallitusohjelmaan että tavoiteltuun yhteiskuntasopimukseen.
Keskiviikkona kokoontui Rakennusliiton Uudenmaan toimistolla Helsingin Hakaniemessä väkeä. Tarkoituksena oli organisoida laajapohjaista leikkauspolitiikan vastaista rintamaa. Nyt näyttää siltä, että muualta Euroopasta tuttu ”anti-austerity” -joukkoliike saa pohjoisen haaransa myös Suomeen.
Tapaamisen puheenjohtajana toiminut ”köyhyysaktivisti” Juha Keltti totesi, että tilanne kulminoituu elokuulle. Silloin on luvassa hallituksen budjettiriihi, jossa miljardiluokan leikkaukset kohdennetaan ja päätetään. Myös Sipilän ay-liikkeelle asettama takaraja yhteiskuntasopimuksen muodostamiseksi asettuu samoihin aikoihin.
Tulo- ja hyvinvointierot kasvavat
Raha ja talous –blogia pitävä Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas eritteli hallitusohjelman talouspoliittista linjaa suhteessa Euroopassa valitsevaan leikkauspoliittiseen linjaan. Ahokkaan mukaan Suomessa on viimeisen vuoden aikana harjoitettu Euroopan mittakaavassa erittäin kireää talouspolitiikkaa.
Nyt perusporvarihallituksen ohjelma iskee lujaa hyvinvointivaltion perustuksiin. Pitkän aikavälin vaikutuksia ei hallitus ole vaivautunut selvittämään, mutta Ahokkaan mielestä on päivänselvää, että tulo- ja hyvinvointierot jatkavat kasvuaan.
TTIP-verkoston terveiset tapaamiseen toi Marissa Varmavuori. Hallitusohjelmaan on kirjattu selkeästi myönteinen kanta vapaakauppasopimuksiin. Todettiin, että hallituspolitiikan vastustaminen on myös TTIP-verkoston näkökulmasta keskeinen kamppailu.
Mielenosoitus 22. elokuuta
Nyt tarvitaan kansalaisten aktiivisuutta. On oltava valmiina vaikuttamaan ja osallistumaan keskusteluun yhteiskunnan kehityksen suunnasta.
Keskiviikon tapaamisessa päätettiin kutsua koolle suurmielenosoitus Helsinkiin lauantaina 22. elokuuta. Mukana on väkeä eri kansalaisjärjestöistä, poliittisista ryhmittymistä sekä ay-liikkeestä. Protestin keskeiseksi teemaksi nousee uuden hallituksen tyly leikkauslinja. Mitään tiukkoja rajoja tunnuksille tai järjestöille ei asetettu.
Mielenosoituksia tulossa
Ryhmäkokojen ”Vain kaksi kättä” -mielenosoitus Helsinki/Tampere/Turku/Jyväskylä/Hämeenlinna 10. elokuuta klo 18.00
Opiskelijoiden ”kusetusmielenosoitus” Helsingissä Kansalaistorilla 15. kesäkuuta klo 16.00
Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan Helsingissä 22. elokuuta
Adresseja ja aloitteita
Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan
Vain kaksi kättä
Elvytystä ja hyvinvointia – ei leikkauksille
Kansalaisaloite vanhuspalveluiden puolesta
Facebook-ryhmiä
Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan
Saatte mitä tilaatte
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.