Steen1 palaa kehiin

28.02.2012 - 13:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Joidenkin rap-artistien kappaleissa Itä-Helsinki kasvaa myyttisiin mittoihin, mutta Steen1:lle seutu on ennen kaikkea koti. / RÖ |

Itä-Helsingin Fantasy Clubilla on lauantai-iltana kuhinaa. Illan esiintyjä on houkutellut paikalle tuvantäydeltä väkeä.

Seppo Lampela alias hiphop-artisti Steen1 saapuu klubille hiukan aikataulusta myöhässä. Edellisenä iltana on heitetty keikkaa Lappeenrannassa, ja matka pääkaupunkiin veikin lumisateessa kauemmin kuin oli ennakoitu.

Joidenkin rap-artistien kappaleissa Itä-Helsinki kasvaa myyttisiin mittoihin, mutta Lampelalle seutu on ennen kaikkea koti.

– Nyt kun on käynyt keikoilla maakunnissa, Kauhavalla ja niin edelleen, tuntuu siistiltä kun näkee Helsinki-kyltin ja itä tulee eteen. Kotikulmilla ollaan, tuumii Lampela.

Homma ei tunnu työltä

Kuluneet pari vuotta ovat Lampelalle olleet työrintamalla melkoisen kiireisiä. Vuonna 2009 hän levytti Liekehtivä Sikiö -nimellä parodiaa suomalaisesta bilehiphopista. Viime vuonna ilmestyi yhteislevy näyttelijä-muusikko Jussi Lammen kanssa. Tasaisin väliajoin on tullut lyhyempiä EP-levyjä. Muutama vuosi sitten Lampela debytoi myös kirjailijana: Hullu klovni -niminen kirja kisasi jopa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnosta vuoden esikoisteokseksi.

Viime marraskuussa ilmestynyt Jedin paluu -pitkäsoitto on nimensä mukaisesti paluuta Steen1:lle tutumpaan ilmaisuun. Lampelan mukaan levy on mennyt mukavasti kaupaksi ja tälle vuodelle on keikkoja sovittu jo kymmenittäin.

Pakko kysyä, miten mies jaksaa tällaista tahtia.

– En pidä tätä hommaa työnä. Jos ei huvita tehdä jotain niin sitten ei tehdä. Toisaalta kun keksii hyvän biisin niin pakkohan se on kirjoittaa alas. Keikkailu taas tuntuu enemmän duunilta, kun joutuu matkustamaan, kertoo Lampela.

Suomenkielinen kantaaottava rap ponnahti taas todenteolla esiin, kun Paleface vaihtoi esityskielen kotimaiseksi ja julkaisi toissa vuonna menestyslevynsä Helsinki-Shangri-la. Lampela komppaa kollegansa menestystä täysillä. Hänen mukaansa Palefacen aikaansaama noste auttaa koko musiikkigenreä ja saa toivottavasti kuuntelijat tarttumaan myös muiden rap-artistien tuotoksiin.

Kuntavaaleissa korruptiota vastaan

Seppo Lampela on mukana myös Helsingin kunnallispolitiikassa. Hän keräsi viime kuntavaaleissa liki 500 ääntä, mikä riitti varavaltuutetun paikkaan. Pesti liikuntalautakunnassa on pistänyt miehen mietteliääksi.

Tällä hetkellä eniten närästää korruptio. Maailmalla valta on keskittynyt muutamalle suuryritykselle. Helsingissäkin riittää hyvä veli -verkostoja ja kytkykauppoja. Lampela mainitsee esimerkkinä pääkaupungin energiasuunnitelmat. Nyt ollaan kokoomuksen johdolla purkamassa Hanasaaren voimalaa ja rakentamassa uutta Vuosaareen, Natura-alueen kupeeseen. Koko homma haisee pahasti gryndereiden bisnekseltä.

– Yhteiskuntaa mätänee. Mitä enemmän systeemin sisälle pääsee, sitä mädemmäksi se paljastuu. Ei tämä yhteiskunta voi ikinä toimia näin, jos kukaan ei aja mitään poliittisia asioita, manaa Lampela.

Tämä on osasyy sille, miksi Lampela asettuu syksyn kuntavaaleissa ehdolle SKP:n ja helsinkiläisten asukasaktiivien kokoamalle listalle puolueisiin sitoutumattomana ehdokkaana. Omatunto ei anna periksi jättää politiikkaa korruptoituneiden gryndereiden armoille.

– Jos ei muuta niin ainakin voi kerätä tietoa ja välittää sitä eteenpäin ihmisille. Tietämättömyys ei nykyään ole mikään syy olla tekemättä mitään, se on omasta itsestä kiinni haluaako vaikuttaa, pohtii Lampela.

Esikuvana Arto Salminen

Uusi levy Jedin paluu on tekstejä myöten silkkaa Steen1:stä. Levyltä löytyy kosolti kantaaottavuutta, muun muassa päivitetty versio parin vuoden takaisesta kappaleesta Kaapissa on natsi.

Lampela kertoo haaveenaan olevan ura kirjailijana. Tekstit ovat miehelle tärkeitä, mutta jopa hiphopissakin sanoman ulostuonti on vaikeaa: teksti tuppaa hukkumaan musiikin taakse.

Toista kirjaansa työstävän Lampelan kirjallinen esikuva on Arto Salminen, joka Lampelalla oli kunnia tuntea vielä tämän eläessä. Vuonna 2005 äkilliseen sairaskohtaukseen vain 46-vuotiaana menehtynyt Salminen oli Lampelan mukaan tiivistämisen mestari.

– Jos Arto Salminen olisi ollut rap-artisti niin se olisi pessyt kaikki. Joka Steen1-levylle on muuten piilotettu rivi Salmisen tekstiä, kertoo Lampela.

Arabikevät ja torien liike ovat Lampelan mukaan lohdullisia ilmiöitä: ihmiset ovat tiedostavia ja haluavat kyseenalaistaa vallitsevia totuuksia. Sosiaalisen median kautta tieto leviää helposti ja nopeasti.

– Ajat ovat kovat, mutta toivoa on aina. Tärkeintä on, ettei ongelmia märehditä vaan etsitään niihin ratkaisuja, toteaa Seppo Lampela.

www.monsp.com/steen1

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.