Stefan Bremer siirtyi hulppeasti digiaikaan
Taiteilijaprofessori Stefan Bremer (s.1953) otti muutama vuosi sitten digikameran käyttöönsä. Miten nykykamera soveltuu perinteisen filmikameran käyttäjälle? Näyttää sopivan hyvin, siitä osoituksena oli Helsinki-valokuvanäyttely ja upea 150 kuvan valokuvakirja. Kuvaukset on tehty vuosien 2003-2011 välisenä aikana. Valokuvanäyttelyn kuvat olivat neljältä viime vuodelta
Bremer esitteli Helsinki-näyttelynsä helmikuussa Stoassa runsaslukuiselle katsojajoukolle. Kuvaajan eloisa esitys antoi rohkaisua meille kaikille, jotka näppäilemme omilla kameroillamme kuvia sieltä täältä kulkiessamme. Näyttelyn kaikki kuvat käytiin yksitellen läpi. Kuvien taustoja ja kuvaustilanteita mentiin seikkaperäisesti läpi sopivasti huumorilla höystäen.
Bremer on käyttänyt joissakin kuvissa kuvankäsittelyohjelman kikkoja, kuten Auringonlasku Punavuoressa, jossa kuva on muodostunut 8 erillisestä kuvasta ”vain nappia painamalla ja kuvaohjelma yhdisti kuvat muutamassa sekunnissa”. Lisäksi tarvittiin hyvän naapurin vihjesoitto ja kuvauspaikan asunnonhaltijan lupa kuvaukselle. Vuosikymmenien ammattitaito antoi loppusilauksen hienolle kuvalle.
Stoassa olleen näyttelyn kuvat ovat syntyneet pääsääntöisesti pienillä digikameroilla ja hyvällä ennakkosuunnittelulla sekä ainaisella valppaudella näpätä kuva kuten Linnanmäen vuoristoradan kiitävässä vaunussa omasta pojastaan otettu kuva Ensimmäinen ajo.
Kymmenen vuoden kiertokävely Helsingissä
Helsinki-kirjan kuvista huomaa kuvankäsittelyn vain muutamassa selvässä tapauksessa. Kuten venytetyn koiran ulkoiluttaminen, koiralla on jalkoja kymmenkunta, sekä kuvassa Tuomiokirkon lentoonlähtö. Sinänsä vitsikkäitä kuvia, mutta itse vierastan tässä yhteydessä. Syntyy lievä epäilys muitakin kuvia kohtaan. Sen seurauksena kävin oikein suurennuslasilla kaikki kuvat läpi. Ei huomauttamista, upeata jälkeä!
Kirjan taitto on mietitty ja toteutettu hyvin. Isot panoraamakuvat sopivat sivuille hyvin. Jätkäsaari-kuvassa vuodelta 2008 alueen rakentaminen on alkuvaiheessa. Kymmenkunta isoa eriväristä hiekka tai sepelikasaa taas pistävät arvelemaan, ovatko nämä värit totta lainkaan. Taustalla näkyvät Lauttasaaren silta ja Kaapelitehdas. Upea kuva.
Kirjan kuvia katsellessa tulee ensimmäisenä mieleen, että tämän minä olen nähnyt aiemmin. Se johtuu siitä, että useammat kuvauspaikat ovat lähes kaikille helsinkiläisille tuttuja. Bremer on kulkenut siellä missä tavallinen kadun tallaaja kulkee. Normaalisti tilanteet ja tapahtumat vilisevät vain meidän muiden ohitse, mutta taitava kuvaaja on ohikiitävät hetket vanginnut loistavalla tavallaan.
Katsomalla kirjan monipuoliset kuvat saat varmasti omalle kuvausretkellesi oivia vinkkejä. Kannattaa ottaa kuvia rohkeasti ja näyttää niitä kavereille. Palautetta saa varmuudella joskus, jopa myönteistä.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Kirjallisuuslajina dekkari on voimakas yhteiskunnallisen todellisuuden kommentoija, vaikka kirjallisuus on itsessään myös heijastuma tästä todellisuudesta, kuten kaikki kulutettava kulttuuri. Marxilaisen kirjallisuustieteilijä Robert Tallyn mukaan USAn aloittaman terrorisminvastaisen sodan ja uusliberalismin hegemonisen aseman myötä kirjallisuus- ja kulttuurikritiikki on yleisellä tasolla menettänyt hampaansa
Kesällä luetaan dekkareita. Historiallisesti dekkari- ja jännityskirjallisuus on omannut hyvin vasemmistolaisia ja kommunistisia sävyjä ja tästä ovat monet kirjailijat saaneet myös kärsiä.
Petteri Orpon johtama oikeistohallitus kohtelee kulttuurialaa todella kovalla kädellä. Minja Kosken mielestä hallituksen tekemät leikkaukset kulttuuriin ja muuallekin yhteiskuntaan aiheuttavat suurta surua. Koski löytää silti myös toivon pilkahduksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.