Stop Talvivaara!

15.11.2012 - 13:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Talvivaara-mielenosoitus kokosi noin tuhat mielenosoittajaa Helsinkiin. / Suvi Auvinen |

Stop Talvivaara -kansanliikkeen järjestämä mielenosoitus kiersi Helsingin keskustassa keskiviikkona. Kulkue pysähtyi työ- ja elinkeinoministeriön kohdalla ja vaati ministereitä esiin. Ministeriön verhot pysyivät suljettuina. Ympäristöministeriön edessä ulos ovesta mielenosoittajien eteen astuivat Ville Niinistö ja työministeri Lauri Ihalainen (sdp).

– Ellen olisi ministeri, olisin teidän joukossanne, Niinistö selitteli.

Tämä ei auttanut, vaan joutui vastaanottamaan kulkueväen buuauksen ja kysymyksen: mikset tee mitään?

Talvivaaran kaivoslupa peruttava

SKP:n poliittinen toimikunta vaatii Talvivaaran kaivosluvan peruuttamista ainakin siihen asti, että saadaan puolueettomien selvitysten varmistamat takeet ympäristöongelmien ratkaisemisesta. Hallitus ei voi vetäytyä tässä asiassa epäluotettavaksi osoittautuneen Kainuun ELY-keskuksen johtajan selän taakse.

Talvivaaran kaivoksen ympäristökatastrofi on osoitus siitä, miten kaivosyhtiön omistajien ja suursijoittajien voitontavoittelu on polkenut alleen vastuun ihmisten ja luonnon suojelemisesta. Samalla Talvivaara on esimerkki siitä, miten valtion ympäristöhallinto on alistettu suuryhtiöiden etuja palvelevalle elinkeinopolitiikalle. Kaivoksen aiheuttamat laajat vahingot vaikuttavat kielteisesti alueen moniin elinkeinoihin.

Kataisen ja Kiviniemen hallitukset, erityisesti niiden elinkeino- ja ympäristöministerit ovat poliittisessa vastuussa siitä, että kaivoksen on annettu aiheuttaa toistuvia ja yhä pahempia ympäristötuhoja.

Talvivaaran kaivosyhtiön ja sen omistajien tulee maksaa aiheuttamiensa tuhojen ja haittojen korjaaminen ja korvaaminen. Ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi on tehtävä tiukempi kaivoslaki ja säädettävä kaivosvero. Lisäksi ympäristöhallinto on irrotettava elinkeinohallinnosta ja sen sidonnaisuudet yhtiöihin on purettava.

Miten käy Kainuun matkailun?

Kajaanin SKP on sitä mieltä, että Talvivaaran kaivos on ajettava hallitusti alas.

Talvivaaran toimia ei ole alun pitäenkään kyseenalaistettu ja seurattu riittävän kriittisesti, jotta olisi voitu arvioida mahdollisia riskejä. Nyt tapahtuneet mittavat ympäristövahingot ovat peruuttamattomia ja vaikuttavat Kainuun luonnossa vielä vuosikymmenten jälkeen.

Kainuu on jo pitkään toiminut luonnonkauniina matkailukohteena ja virkistyspaikkana. Turismi tuo elinkeinoja Kainuulle ja kainuulaisilla tulee olla turvattuna oikeus oman alueen luonnon hyödyntämiseen niin kalastuksen, marjastuksen, sienestyksen kuin retkeilyn ja vapaa-ajan vieton osalta. Vesistöjen pilaannuttua osa luonnonmaisemasta on vain näennäisesti käytössä, myrkyllinen ympäristö ja Talvivaaran aiheuttaman luonnonkatastrofin lisäksi tapahtumat ovat antaneet ikävän leiman Kajaanin kaupungin virkaa tekeville sekä kainuulaisten henkiselle pääomalle.

Lähtökohtana on, että kuntalaisilla on oikeus omaan alueeseen ja näin ollen hankkeet, joilla voi olla vaikutusta kainuulaisten elämään ja luontoon tulee asettaa kuntalaisten suoran demokratian alaisuuteen kuntaäänestyksellä. Ensisijaisesti on turvattava paikallisten elinolosuhteet, sen jälkeen voidaan arvioida tarvitseeko alue kyseistä hanketta ja onko sillä käytännön hyötyä alueelle.

Kajaanin SKP muistuttaa, ettei alue ole hyötynyt kuin näennäisesti työllisyyden osalta Talvivaara-hankkeesta.

Kuvagalleriassa tunnelmia Stop Talvivaara -mielenosoituksesta >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.