Keywords:

Stop tarkoittaa edelleen stop!

07.03.2016 - 13:45
Matti Mamia(vas.) ja Jonas Mithiku kantoivat Hakaniemen mielenosoituksessa banderollia.

– Perkele!

Nainen heristää keskisormea SAK:n päämajaa kohti Helsingin Hakaniemessä.

Ammattiosastojen yhteistyöverkoston mielenosoituksen on saavuttanut tieto, että SAK:n hallitus on hetki sitten alustavasti hyväksynyt työmarkkinajärjestöjohdon esittämän niin sanotun kilpailukykysopimuksen.

Sopimus on osa istuvan SSS-hallituksen viiden prosentin ”tuottavuusloikkaa”, jonka tarkoituksena on parantaa työllisyyttä ja Suomen vientiä palkkoja ja työehtoja polkemalla.

– Miten se, että kainuulaisen R-kioskin myyjän palkasta leikataan kaksi prosenttia, edesauttaa esimerkiksi suomalaisten jäänmurtajien vientiä? ihmettelee Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n aktiivi Toivo Saksala.

Ay-liike koko työväenluokan asialla

Stop tarkoittaa Stop! –mielenilmauksen takana on joukko kentän ay-aktiiveja. Eräs heistä on Vastavoiman puheenjohtaja, Helsingin Kirvesmiesten hallituksen varajäsen Jonas Mithiku.

”Ay-liikkeellä on mahdollisuus käyttää myös voimakeinoja.”

Hän kertoo saapuneensa Hakaniemeen Myllypuron leipäjonon ohi.

– Nyt palkansaajilta viedään työnantajien hyväksi, ja aikomus on kompensoida tämä veronalennuksilla. Eli otetaan duunarin toisesta taskusta. Sitten leikataan palveluja ja irtisanotaan julkisen sektorin väkeä leipäjonojen jatkoksi.

Mithiku korostaa, että ay-liikkeen tehtävä on pitää kaikkien työväenluokkaisten ihmisten puolta riippumatta heidän työmarkkina-asemastaan, olivat he sitten työssä, työttömänä tai opiskelemassa.

– Ay-liikkeellä on mahdollisuus käyttää myös voimakeinoja, ei tarvitse odottaa uusia vaaleja. Torjutaan nämä elinkeinoelämän ja hallituksen vaatimukset tarvittaessa vaikka yleislakolla, sanoo myös Joukkovoima-liikkeessä aktiivisesti toimiva Jonas Mithiku.

Palkkoja korotettava – työaikaa lyhennettävä

Maksuton hernekeitto maistuu räntäisessä säässä Hakaniemeen kokoontuvalle porukalle. Ay-väki on selvästi pettynyt SAK:n hallituksen päätökseen, mutta tunnelma ei missään nimessä ole lannistunut. Tästä se vääntö vasta alkaa. Tällä viikolla on useita hallituspolitiikan vastaisia mielenosoituksia. Lauantaina on hyvin julkisuuttakin saanut Joukkovoiman protesti, jonne odotetaan mielenosoittajia eri puolilta maata.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen ihmettelee, miten SAK:n hallitus näyttää vihreää valoa tulonsiirroille rikkaille ja yrityksille.

– Vaikka palkkojen leikkaamisen sijaan palkkoja tulee korottaa. Vaikka työajan pidentämisen sijaan työtä tulee jakaa. Vaikka lomarahan leikkaamisen sijaan työstä toipumiseen tarvitaan täysimääräiset ja lomarahat! listaa Väisänen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.