Sukupolvi @

22.10.2010 - 14:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Jesse Eisenberg (vas.) ja Justin Timberlake näyttelevät Facebookin syntyä käsittelevässä elokuvassa. / Buena Vista International |

On epätodennäköistä, että David Fincherin ja Aaron Sorkinin yhteistyönä syntynyt elokuva The Social Network (USA, 2010) vastaisi tarinan päähenkilöiden, Facebook-naamakirjan perustajien, omaa henkilökohtaista kokemusta tapahtumista.

Varmaksi tiedämme vain sen, että Cameron ja Tyler Winkelvoss haastoivat Mark Zuckerbergin oikeuteen teollisoikeuksien varastamisesta – Winkelvossit väittivät Zuckerbergin käyttäneen heiltä saamaansa ideaa ja koodeja Facebookin luomiseen, kun häntä oli vain pyydetty avuksi koodaamaan veljesten kehittämää HarvardConnection-nimistä sosiaalisen median sovellusta.

Myös Zuckerbergin yhteistyökumppani Eduardo Saverin haastoi kaverinsa käräjille, kun hänen omistusosuutensa yhtiöstä laski rahakkaiden sijoittajien Peter Thielin ja Napsteriakin luomassa olleen Sean Parkerin astuttua kelkkaan.

Elokuvassa Zuckerberg kuvataan alemmuuskompleksista kärsivänä yksinäisenä ressukkana, joka on lähetetty rikkaista suvuista tulevien valkoisten anglosaksiprotestanttien kansoittamaan yliopistoon. Ex-tyttöystävänsä perään haikailevasta nopeaälyisestä nörtistä tulee pian yksi tämän hetken vaikutusvaltaisimmista nuorista miljardööreistä. Tarina päättyy kuitenkin surullisesti: poikaparka on yksinäisempi kuin koskaan ja yrittää yhä epätoivoisesti vikitellä samaa tyttöä, nyt vain Facebookin välityksellä.

Jesse Eisenberg esittää luuserinörttiä ja toisaalta sanavalmista neroa niin sympaattisesti, että Zuckerbergiä ja Fincher-Sorkin -tiimiä tuskin tullaan näkemään oikeudessa napit vastakkain. Ehkä elokuva antaa Zuckerbergille sen, mihin Facebook ei kyennyt: faneja, ystäviä sekä suuren joukon ihmisiä, jotka pitävät häntä sankarillisena sukulaissielunaan.

Joka tapauksessa sukupolvi @:n kuvauksena The Social Network on ehdottomasti jakamisen arvoinen linkki.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.