Sulku irtisanomisille, jo riittää Nokia!

15.02.2012 - 13:48
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Tuhannen työntekijän irtisanominen Nokian Salon tehtailta on uusi esimerkki siitä, miten suuryhtiön johdon virheiden laskut maksatetaan työläisillä ja toimihenkilöillä. Nokian omistajille ja johtajille vuosien mittaan valtavia voittoja ja optioita tehneet työntekijät uhrataan kylmästi Microsoftin ja kansainvälisten suursijoittajien halutessa suurempia voittoja, arvostelee SKP:n keskuskomitea.

Nokia on jo jonkin aikaa ajanut alas matkapuhelinten valmistusta Suomessa ja siirtänyt tuhansia työpaikkoja halvan työvoiman maihin. Nokia-Siemens-Networks on ilmoittanut tuhansien työntekijöiden irtisanomisesta Suomessa ja Saksassa. Teollista toimintaa siirretään pois Euroopasta, lähinnä Aasiaan. Tämä voi johtaa myös Nokian tuotekehittelyn siirtymiseen vähitellen pois Suomesta, SKP varoittaa.

Nokian menestys on rakennettu suurelta osin Suomen koulutusjärjestelmän, valtion tukien ja työntekijöiden osaamisen perustalla. Nyt Nokia käyttää julmasti hyväksi sitä, että Suomessa on moniin Euroopan maihin verrattuna suhteellisen helppoa ja halpaa irtisanoa työntekijöitä. Voitot ja osakekurssit ovat tärkeämpiä kuin tuotannon pitkäjänteinen kehittäminen, vastuu työntekijöistä ja kansantalouden kehitys.

”Uusien Nokioiden” haaste

SKP vaatii hallitukselta ja ay-liikkeen johdolta toimia joukkoirtisanomisten pysäyttämiseksi ja irtisanomissuojan parantamiseksi. Nokia joutui Saksassa maksamaan yli 200 miljoonan euron korvaukset lopettaessaan Bochumin tehtaan. Myös Suomessa pitää irtisanomiset tehdä suurfirmoille kalliiksi isommilla irtisanomiskorvauksilla ja velvoittamalla yritykset irtisanomistilanteissa maksamaan takaisin valtiolta ja kunnilta saamansa tuet.

Nokian ja muiden yritysten joukkoirtisanomiset korostavat valtiovallan vastuuta myös uusien työpaikkojen luomisessa. Valtion ja kuntien työpaikkojen vähentämisen sijasta on kehitettävä uutta julkista teollista toimintaa, kuntien palveluja ja panostettava uusien alojen tuotekehittelyyn. Esimerkiksi ympäristöteknologian alalta voi syntyä myös ”uusia Nokioita”, esittää SKP:n keskuskomitea.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (8 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.