Suomeen tarvitaan sukupuolineutraali avioliittolaki

27.11.2014 - 21:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kommunistien Punainen sateenkaari oli mukana Helsinki Pride -kulkueessa viime kesänä. / Toivo Koivisto |

T-Median tuorein Kansan arvot -tutkimus kertoo, että 66 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että homoseksuaaleille pitäisi antaa kaikki samat oikeudet kuin heteroillekin.

Suomen eduskunta päättää perjantaina sukupuolineutraalista avioliittolaista. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa, koska istuvan eduskunnan voimasuhteet asiassa eivät noudata Kansan arvot -tutkimuksen lukuja.

Lakivaliokunta esitti jo mietinnössään eduskunnan täysistunnolle sukupuolineutraalin avioliittolain hylkäämistä. Tosin hylkäämistä ehdottava kanta voitti valiokunnan äänestyksessä vain täpärästi 9-8.

SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen toteaa omassa kannanotossaan, että sukupuolineutraalin avioliittolain tarkoituksena on asettaa kaikki avioliittoon haluavat pariskunnat samalle viivalle. Tämä tapahtuu poistamalla laista sukupuolen käsite, joka nykyisellään rajoittaa avioliiton naisen ja miehen väliseksi oikeudelliseksi instituutioksi.

Väisäsen mukaan voimassa oleva kahden rinnakkaisen instituution ratkaisu on epäoikeudenmukainen, koska rekisteröidyissä parisuhteissa eläviltä puuttuu kaksi keskeistä oikeutta, jotka aviopareille on suotu: oikeus yhteiseen lapsen adoptoimiseen ja sukunimeen ilman erillistä hakemusta.

Eduskuntapuolueet laskevat sukupuolineutraalin tai tasa-arvoisen avioliittolain niin sanotuksi omantunnon kysymykseksi, jossa ryhmäkuria ei tarvitse noudattaa. Kysymyksen katsotaan olevan erityisen eettinen ja moraalinen.

Sukupuolineutraalissa avioliittolaissa kyse ei ole moraalista eikä etiikasta. Kyse on tasavertaisuudesta yhteiskunnan instituutioiden, ennen muuta lain edessä. Tämän perusoikeuden epääminen ei ole moraalista eikä eettistä vaan puhtaasti syrjivää vallankäyttöä, jota perustellaan milloin uskonnolla, milloin tieteellä, luonnolla, lapsen oikeuksilla – mutta etupäässä omilla ennakkoluuloilla ja harhakäsityksillä. Niillä ei pitäisi olla mitään sijaa lainsäädäntöprosessissa.

Suomen kommunistinen puolue kannattaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Samaa sukupuolta olevat parit tulee asettaa lainsäädännössä yhdenvertaiseen asemaan eri sukupuolta olevien parien kanssa. SKP kannattaa valtion ja kirkkokuntien toisistaan erottamista ja on tämän linjan mukaisesti sitä mieltä, että kirkoilla ei pidä olla päätösvaltaa eikä veto-oikeutta avioliittolainsäädäntöön.

Sukupuolineutraali avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien perheiden luonnollisen vastuunkantamisen. Työväenluokan perspektiivistä sukupuolineutraalissa avioliittolaissa onkin kysymys ennen kaikkea tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jossa kaikilla yhteiskunnan eri jäsenillä on tasa-arvoiset oikeudet ja yhtäläiset velvollisuudet. Laki koskettaa suurta joukkoa suomalaisia ja antaa heille ja heidän perheilleen avioliiton mukanaan tuomaan yhteiskunnallisen tuen ja institutionaalisen turvan, mutta keneltäkään se ei ota mitään pois.

On tietysti outoa, että sukupuolineutraali avioliittolaki koetaan erityisesti ”omantunnon” kysymykseksi, mutta esimerkiksi lapsilisän leikkauksia, asemäärärahojen kasvattamista tai Nato-lähentymistä ei. Leikkauksia, kurjistamista ja sodanlietsontaa eduskunta voi rauhassa harjoittaa jatkossakin ilman omantunnon tuskia.

punainensateenkaari.blogspot.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.