Suomen aseviennistä kantelu oikeuskanslerille

24.01.2018 - 09:30
Sotatoimissa Jemenissä on hyökätty siviilikohteisiin ja tehty sotarikoksia, mikä on muun muassa kansainvälisen asekauppasopimuksen vastaista. Kuva Jemenin pääkaupunkiin Sanaan tehdystä ilmaiskusta 2015.

Rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea tekivät tiistaina kantelun valtioneuvoston oikeuskanslerille. Ne pyytävät oikeuskansleria tutkimaan, ovatko valtioneuvoston Patria Land Systemsille myöntämät asevientiluvat Arabiemiraatteihin lainmukaisia.

Ajoneuvoja käytetty Jemenin sodassa

Valtioneuvosto myönsi Patrian AMV-panssariajoneuvoille vientiluvan Arabiemiraatteihin 25.11.2015 ja jatkoi vientilupaa 11.1.2018. Rauhanliitto ja Sadankomitea vaativat vientiluvan perumista jo helmikuussa 2016.

"Sotatoimissa Jemenissä on hyökätty siviilikohteisiin ja tehty sotarikoksia."

Julkisuudessa olleiden tietojen ja Arabiemiraattien armeijan levittämän videomateriaalin mukaan vastaavia Patrian ajoneuvoja on käytetty Jemenin sodassa. Helsingin Sanomien (21.1.) mukaan videomateriaali ajoneuvoista näyttää paikantuvan taisteluihin Jemenissä, joissa Arabiemiraattien sotilasliittouma saattoi syyllistyä sotarikokseen pommittaessaan sairaalaa.

– Viimeistään vientiluvan jatkamisesta päätettäessä hallituksen on pitänyt tietää, että sotatoimissa Jemenissä on hyökätty siviilikohteisiin ja tehty sotarikoksia, mikä on muun muassa kansainvälisen asekauppasopimuksen vastaista, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

– Kantelulla oikeukanslerille haluamme selvittää, onko hallitus toiminut lainmukaisesti ja ottanut vaadittavalla tavalla huomioon Suomen kansainväliset sitomukset myöntäessään vientilupia sotaan osallistuvaan maahan, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius toteaa.

Onko Patrian ajoneuvojen käyttö Jemenin sodassa rikkonut vientiluvan ehtoja?

Rauhanliitto ja Sadankomitea pyytävät oikeuskansleria selvittämään, ovatko valtioneuvoston päätökset vientiluvista 25.11.2015 ja 11.1.2018 olleet lainmukaisia, millainen paino 25.11.2015 päätöksessä on annettu ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspoliittiselle lausunnolle, Euroopan unionin neuvoston sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevalle yhteiselle kannalle sekä YK:n kansainväliselle asekauppasopimukselle ja olisiko valtioneuvoston 11.1.2018 Patria Land Systems Oy:n vientiluvan jatkamisen sijasta pitänyt päättää vientiluvan epäämisestä.

Lisäksi järjestöt pyytävät oikeuskansleria tutkimaan, miten puolustus- ja ulkoministeriö ovat seuranneet Jemenin ja Arabiemiraattien tilannetta ja millaisia vaikutuksia seurannalla on ollut 11.1.2018 tehtyyn päätökseen vientiluvan pidentämisestä. Järjestöt pyytävät oikeuskansleria selvittämään myös, onko Patrian ajoneuvojen käyttö Jemenin sodassa rikkonut vientiluvan ehtoja.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.