Suomen ja Israelin asekauppa lakkautettava

21.03.2012 - 10:45
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Joukko suomalaisia politiikan, tieteen ja taiteen vaikuttajia vetoaa päättäjiin Suomen ja Israelin välisen asekaupan ja kaiken sotilaallisen yhteistyön lakkauttamiseksi. Vetoomuksen on tällä hetkellä allekirjoittanut yli 250 merkkihenkilöä, muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

– Suomen asekaupasta Israelin kanssa tekee erityisen häpeällistä se, että kauppaa käydään sellaisten yhtiöiden kanssa ja sellaisista aseista, joilla on ollut keskeinen rooli siviilien surmaamisessa Israelin laittomasti miehittämillä alueilla, toteaa ohjaaja Aki Kaurismäki.

Vetoomuksen aloitteentekijänä on ICAHD Finland (Israeli Committee Against House Demolitions). Järjestön mukaan asekauppakampanjan tavoitteena on Suomen ja Israelin käymän aseteknologisen kaupankäynnin ja yhteistyön kokonaisvaltainen ja välitön lakkauttaminen.

Vetoomus toimitettiin tiistaina 20. maaliskuuta ulko- ja puolustusministeriölle sekä tiedotusvälineille ja kansanedustajille.

Hallitus on tiettävästi ajamassa uutta lakiesitystä, joka tekisi kaikesta Suomen ja Israelin käymästä asekaupasta ja aseteknologisesta yhteistyöstä salaista.

Kampanjan taustaa

Suomen ja Israelin käymä kiistelty asekauppa on saamassa jatkoa lähikuukausina. Suomen puolustusministeriö on hankkimassa miehittämättömiä lentokoneita yli 17 miljoonalla eurolla israelilaiselta aseyhtiöltä. Näiden uusien hankintojen jälkeen Suomen ja Israelin käymän asekaupan kokonaisarvo nousee yli 190 miljoonan euron. Suomen puolustusministeriön meneillään olevan kilpailutuksen finalistit ovat israelilaisyhtiöt BlueBird Aero Systems ja Aeronautics Defense Systems. Yhtiöt kehittävät tuotteitaan yhteistyössä Israelin asevoimien kanssa.

Aeronauticsin valvontateknologiaa käytetään kansainvälisen lain vastaisissa juutalaissiirtokunnissa ja kansainvälisen tuomioistuimen laittomaksi määrittämässä muurissa, joka anastaa 10 % Länsirannasta Israelin puolelle.

BlueBird kehuu mainoksessaan SpyLite-mallinsa, kilpailutuksen toisen finalistin, olevan "taistelussa testattu sekä lentävän Israelin ilmavoimien, Israelin puolustusministeriön, Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen ja muiden kanssa tuottaen jatkuvasti [--] loistavia tuloksia".

Israelin ilmavoimat tappoi miehittämättömillä lentokoneilla tehdyissä hyökkäyksissä 87 siviiliä kolme viikkoa kestäneessä Gazan siviiliyhteiskunnan tuhoamisessa. Sekä BlueBirdin että Aeronauticsin miehittämättömiä lentokoneita käytettiin Gazan hyökkäyksessä.

Kansainvälisenä markkinavalttina Suomen puolustusministeriön kilpailutuksen finalistit mainostavat tuotteitaan "taistelussa testattuina" ja korostavat läheistä yhteistyötään Israelin armeijan kanssa. (TA)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.