Suomen ja Venäjän suurlähettiläs - Ville Haapasalo vietti hurjan nuoruuden Venäjällä

11.10.2013 - 14:55
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kirjailija Kauko Röyhkä, kuvaaja Juha Metso ja näyttelijä Ville Haapasalo lehdistötilaisuudessa Ostrobotnian salissa Helsingissä. / Toivo Koivisto |

Uusi kansa, uusi kaupunki, ei yhtään tuttua ihmistä ja uusi kieli – siinä oli Ville Haapasalolle rutkasti haastetta kun hän kielitaidottomana ensi kerran saapui Leningradiin Neuvostoliittoon vuonna 1991. 

Haapasalo pyrki teatterikouluun ja pääsi. Alku oli tuskaista taivalta. Monesti Ville oli jo lähdössä takaisin Suomeen, mutta sisu ei antanut periksi.

Neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelija sai onnenkantamoisen: Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia, ensimmäinen elokuvarooli vuonna 1995. Elokuva sai huippusuosion myllerryksien parissa kamppailevassa Venäjän maassa.

Hämmästyttäviä matkoja

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin saapuu Ostrobotnian juhlasalin lehdistötilaisuuteen maailman mies, kookas ja rempseästi astellen musta pipo päässään. 

Suomen televisiossa on pyörinyt kymmeniä kuvauksia, joissa Ville Haapasalo kiertää pitkin ja poikin suuren Venäjänmaan teitä ja kaupunkeja. Miehen rento esiintyminen on herättänyt hämmästystä ja myötäelämistä monissa elämänmutkissa – niin katsojissa kuin paikallisissa ihmisissä.

– Olen kiertänyt Venäjää enemmän kuin yksikään venäläinen, mutta aina löytyy uusia paikkoja, totesi tämä eräänlainen epävirallinen Suomen ja Venäjän ”suurlähettiläs”.

– Kommentteja minulta pyydetään vuoroin molemmista maista.

Nyt Haapasalon ensimmäisen vuosikymmenen kamppailusta on tehty valokuvakirja. Et kuitenkaan usko -kirjan tekstin on tehnyt muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Haastattelut tehtiin kolmen päivän aikana Moskovassa, Haapasalon työntäyteisten esiintymisten lomassa.

Elämää Venäjällä

Kirjan kuvituksesta vastaa maankuulu valokuvaaja Juha Metso. Metso oli ensimmäisen kerran Neuvostoliitossa 1970-luvulla ja laskeskeli olleensa naapurimaassa ainakin 30 kertaa, ajallisesti yhteensä kolmisen vuotta.

Ja tämä asiantuntemus näkyy. Kirjan kuvat ovat viime vuoden ajalta ja sopivat erinomaisesti Haapasalon uskomattoman tarinan lomaan. Ne kuvaavat onnistuneesti Haapasalon persoonaa ja elämää yleensä tämän päivän Venäjällä.

Ehkä hieman häiritsee, että kirjan tarinat kertovat nuoresta miehestä ja kuvat tämän päivän superjulkkiksesta Ville Haapasalosta. Toisaalta kuvat luovat rinnalle oman tarinansa venäläisten ja Villen elämästä Venäjällä.

Uskoisin että näistä miehistä kuulemme vielä monesti.

Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä & Juha Metso: Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. Docendo Finland. 2013. 213 sivua.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.