Suomen Kotidatan työtaistelu laajenee Elisaan ja Teliaan

26.08.2020 - 14:15
(updated: 29.08.2020 - 09:57)
Suomen Kotidatan työntekijät auttavat tietokoneongelmissa myös kotikeikoilla. Kuvituskuva Pixabay

ICT-palveluita tarjoavassa Suomen Kotidatassa maanantaina 24. elokuuta käynnistynyt työtaistelu laajenee huomenna torstaina, jolloin Elisan ja Telian henkilöasiakaspalvelun toimihenkilöt aloittavat tukityönseisauksen. Näiden lisäksi Ammattiliitto Pro on aloittanut tukilakon tänään keskiviikkona Elisan ja Telian alihankkijana toimivassa Rainmaker Customer Experiencessa. Työtaistelut kestävät perjantaihin 28. elokuuta saakka, kerrotaan Pro:n tiedotteessa.

Tukityötaisteluiden taustalla on Suomen Kotidatan itsepintainen haluttomuus soveltaa asiantuntijatyötä tekeville toimihenkilöilleen ICT-alan työehtoja lukuisista neuvotteluyrityksistä huolimatta. Yrityksen toimihenkilöt ovat tehtävissä, joiden sisältö ei olennaisesti poikkea yritykseltä palveluita ostavien Elisan ja Telian omien toimihenkilöiden tehtävistä. Tästä huolimatta he saavat pahimmillaan vain muutaman euron tuntipalkkaa.  

Alipalkkaus on johtanut joissain tilanteissa jopa inhimilliseen hätään.   

– Henkilöstön toimeentulo on pahasti vaarantunut. On kohtuutonta siirtää osa palkanmaksusta yhteiskunnan maksettavaksi, sanoo Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusvastaava Mika Mäkelä liiton tiedotteessa.

– Telia ja Elisa hakevat kilpailuetua moraalisesti häikäilemättömin keinoin.

Elisan ja Telian vastuuttomuus vaarantaa ICT-alan palkkatason 

Pro pitää tapausta tyrmistyttävänä esimerkkinä työehtojen polkemisesta ja pelkää käytännön voivan yleistyä ICT-alalla. 

– Mikäli teleoperaattoreiden ICT-alan alihankintatöissä aletaan laajemmin noudattaa muita kuin alan työehtoja, tarkoittaa se alan työntekijöiden ansiotason romahdusta. Pahimmillaan tuhansien ihmisten työehdot voivat tällöin olla vaarassa, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen liiton tiedotteessa.

Vastuu tilanteesta on yrityksen palveluita käyttävillä Telialla ja Elisalla, jotka ovat hiljaisesti siunanneet työntekijöiden räikeää hyväksikäyttöä.

– Telia ja Elisa hakevat kilpailuetua moraalisesti häikäilemättömin keinoin. Yhtiöt ovat jo pitkään vääristäneet työehtoja ostamalla alihankkijaltaan asiantuntijatyötä pilkkahintaan.  Samalla ne ovat pyrkineet määrätietoisesti kasvattamaan osakkeenomistajilleen maksettavaa osinkoa. Tämä on suorastaan irvokasta, sanoo Ammattiliitto Pron sopimusala-asiamies Seppo Lundgren liiton tiedotteessa.

Kilpailutilanne ei kuitenkaan Lundgrenin mukaan mitenkään pakota Elisaa ja Teliaa toimimaan vastuuttomasti, sillä vastuullisiakin toimijoita löytyy.  

– DNA ostaa vastaavan alihankinnan ICT-alan työehtopimusta noudattavalta yritykseltä. Toivoisimme myös Telian ja Elisan seuraavan heidän esimerkkiään, Lundgren toteaa.  

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.