Suomen Nato-hakemus on peruttava

23.06.2022 - 11:00

Eduskunnan käsittelemissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selonteoissa on todettu toistuvasti, myös Ukrainan sodan aikana, että Suomeen ei kohdistu sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa. Tästä huolimatta Natoon liittymistä perusteltiin demarivetoisesta hallituksesta nimenomaan Venäjän uhkalla.

Maamme Nato-hakemus on ollut jumissa siitä lähtien, kun Turkki lähti jarruttamaan Suomen ja Ruotsin hakemusprosessia. Jumiutuminen on hyvä asia, joka antaa lisäaikaa sotilasliiton jäsenyyden huonoista puolista keskustelulle. Sille keskustelulle, jota maassamme ei käyty ennen hakemuksen jättämistä.

Sen sijaan, että Suomi antaa periksi Turkin vaatimuksille, on meidän lisättävä tukea maassamme oleskeleville ja tänne saapuville kurdijärjestö PKK:n jäsenille. Pakkopalautukset on lopetettava ja Suomen on vaadittava EU:ssa PKK:n poistamista terroristijärjestöjen listalta. Suomen on vaadittava Turkkia vetäytymään Syyriasta ja asetuttava yksiselitteisesti tukemaan kurdeja. Turkki ei ole piitannut kansainvälisistä sopimuksista ja ihmishengistä koko konfliktin aikana. Suomen on myös lopetettava kaikki sotateollisuuteen liittyvä vienti koko Turkin alueelle.

Jos nämä toimet lykkäävät tai jopa peruvat päätöksen maamme Nato-jäsenyydestä, katson sen vain hyväksi asiaksi. Perusteluja sotilasliitto Natoa vastaan on roppakaupalla. Käydään niistä tässä läpi muutama.

Puolustusbudjetti jää pysyvästi korkealle tasolle, mikäli Suomen Nato-hakemus menee läpi.

Eduskunnan päätös hakea Naton jäsenyyttä tehtiin kovalla kiireellä, sodalla pelotellen ja selvittämättä sotilaallisen liittoutumattomuuden linjalla jatkamisen mahdollisuuksia ja hyötyjä. Eduskunta ei asettanut jäsenyydelle edes mitään reunaehtoja, toisin kuin kaikki muut pohjoismaat ovat tehneet. 

Puolustusbudjetti jää pysyvästi korkealle tasolle, mikäli Suomen Nato-hakemus menee läpi. Nato-armeijan ylläpitoon menee kaksi prosenttia maamme BKT:sta joka vuosi. Tämä on vuoden 2021 tasolla 5,04 miljardia. Hoitajille ei riitä varoja edes asianmukaisiin palkkoihin, mutta silti armeijalle ollaan valmiita tuhlaamaan rahaa miljarditolkulla.

Asevarusteluun käytettävät rahat ovat siis pois tarpeellisemmista menoista ja ihmisten hyvinvoinnista. Lisäksi asevarustelu kuluttaa aineellisia ja inhimillisiä voimavaroja, jotka pitäisi käyttää ympäristökriisin ratkaisemiseen. Aseisiin käytettävät materiaalit ovat pois maapallon rajallisista malmeista ja muista materiaaleista. 

Sodissa, sotaharjoituksissa ja asevarustelussa syntyy valtavia kasvihuonepäästöjä ja ympäristötuhoja. Pelkästään Yhdysvaltojen armeijan käyttämistä polttoaineista syntyvät vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin koko Suomen päästöt. Vaikka hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin (IPPC) raporteissa on todettu välttämättömäksi vähentää kiireellisesti kasvihuonepäästöjä, ei sotilaallisen toiminnan päästöjen vähentämistä ole vieläkään otettu mukaan kansainvälisiin ilmastotavoitteisiin. 

Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen pysäyttäminen vaatii yhteisesti sovittuja toimia ja kansainvälistä yhteistyötä. Tällaisen yhteistyön kehittäminen onnistuu vain rauhan ja luottamuksen ilmapiirissä. Vastakkainasettelu ja jännitys kansainvälisissä suhteissa ovat vakava este ympäristökriisin ja pandemioiden kaltaisten maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiselle.

Suomen kommunistinen puolue jatkaa toimintaa Nato-jäsenyyttä vastaan ja muistuttaa, että eduskunnalla on vielä mahdollisuus hylätä Nato-jäsenyys. Vaikka Nato-jäsenyys toteutuisikin, SKP vaatii edelleen irtaantumista Natosta ja palaamista sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. SKP on nyt ainut puoluerekisterissä oleva Nato-vastainen puolue ja se jatkaa Tiedonantajan kanssa työtä imperialististen sotilasliittojen ja valtioiden mädännäisyyden paljastamiseksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset