Suomen tunnustettava Palestiina

08.12.2017 - 09:45

Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin ilmoituksella tunnustanut viime keskiviikkona Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Yhdysvaltojen suurlähetystö on määrä siirtää Tel Avivista Jerusalemiin. Trumpin mukaan amerikkalaiset rakentavat Jerusalemiin kokonaan uuden ja uljaan lähetystön.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen tänään perjantaina päätöksen takia. Palestiinalaiset maalliset ja islamistiset ryhmittymät järjestivät torstaina yleislakon ja kutsuvat ihmisiä protestimarsseille. Suomessakin ainakin Jerusalemin nuoret suunnittelevat mielenosoitusta perjantaiksi klo 17 Kiasmalle Helsingissä.

Trumpin provokaatio

SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen arvioi, että Yhdysvaltojen ilmoitus Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi on provokaatio, joka vaarantaa koko Lähi-idän rauhanprosessin ja asemoi Yhdysvallat aikaisempaa syvemmälle Lähi-idän kriisin vastakkainasettelun osapuoleksi.

Trumpin Jerusalem-julistus näyttää länsimaisen arvoyhteisön todellisen luonteen, johon suomalainen poliittinen eliitti harhaisesti on vielä tähän asti halunnut identifioitua. Nyt on suomalaisten arvojohtajien aika avata silmänsä mitä tämä ns. läntinen demokratiakehitys tarkoittaa ja irtaantua Yhdysvaltojen ihmisvihamielisestä ja kansoja vastakkain asettavasta sotapolitiikasta, sanoo Väisänen.

Palestiinalla oikeus itsenäisyyteen

Palestiinan kansan oikeus itsenäisyyteen on ollut neuvottelujen kohteena jo vuosikymmeniä. Israelin hallitukset ja niitä tukenut USA:n hallinto ovat estäneet kerta toisensa jälkeen itsenäisen Palestiinan valtion muodostamisen. Israelin oikeistolaiset johtajat pyrkivät vahvistamaan valtaamiensa alueiden miehitystä ja laajentamaan siirtokuntien rakentamista palestiinalaisalueille. Yhdistyneillä kansakunnilla on tavoitteena edistää Israelin ja Palestiinan rauhaa niin sanotun kahden valtion ratkaisulla. 

"Sipilän hallituksen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina."

– Palestiinalaisten oikeuksista ja kahden valtion ratkaisusta on pidettävä diplomaattisin hampain kiinni ja silloin se tarkoittaa Israelin ja Palestiinan kansallista itsenäisyyttä, molempien maiden itsemääräämisoikeutta ilman ulkoista häirintää sekä palestiinalaisten oikeutta palata koteihinsa, joista heidät on Israelin miehityksen ja sortopolitiikan takia toisaalle siirretty, toteaa SKP:n Väisänen

– Suomessa Juha Sipilän hallituksen on tunnustettava itsenäinen Palestiinan valtio vuoden 1967 rajojen mukaisesti, Itä-Jerusalem sen pääkaupunkina. Lisäksi Sipilän hallituksen on lopetettava Suomen ja Israelin välinen asekauppa, vaatii Väisänen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.