Suomesta tehdään kaivosreservaattia

08.05.2014 - 14:40
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Hannu Hyvösen mukaan kaivosbuumiin liittyy yhteiskunnan kaikinpuolinen alasajo: valtion omaisuuden myynti ja palvelurakenteen yksityistäminen. / Veikko Koivusalo |

 Pipopäinen mies soutaa hihat käärittyinä liki peilityynellä järvellä. Maisema on Suomea kauneimmillaan ja vesi juomakelpoista, mutta soutaja kertoo, että käynnissä olevien suunnitelmien toteutuessa ainakin kymmenen kaivosta tulee saastuttamaan järvialueen.

Al-Jazeera -televisiokanavan dokumentin Under Northern Lights soutaja on kansalaisaktivisti ja dokumentaristi Hannu Hyvönen, yksi Stop Talvivaara -liikkeen perustajista. Kansalaisliike on muun muassa kerännyt yli 40000 nimeä adressiin, jolla vaaditaan Talvivaaran kaivosta ajettavaksi alas. Sotkamossa vedenjakajalla sijaitseva kaivos on aiheuttanut merkittäviä tuhoja vesistöissä, ja uudet kaivoshankkeet uhkaavat nyt yhä laajempia alueita.

Talvivaaran kaivoksen jätevesimäärät ovat Stop Talvivaara -liikkeen mukaan vakuuttava osoitus kaivoksessa käytössä olevan bioliuotustekniikan toimimattomuudesta, eikä ongelman ratkeamisesta ole kyetty esittämään mitään varmuutta.

– Kaikki raha, mitä siihen syydetään, on hukkaan heitettyä ja pahentaa vain tilannetta, Hyvönen sanoo.

Hyvösen mukaan lähtökohtana pitäisi olla, että valtio peruu toimiluvan yhtiöltä, jolla ei ole varaa hoitaa ympäristövelvoitteitaan. Hänestä näyttää selvältä, että valtion varoja tullaan tarvitsemaan kaivoksen alasajoon. Se on kuitenkin pienin paha, joka nyt pitää valita.

– Nyt on menty kaksi miljardia väärään suuntaan, eikä ole mitään syytä mennä vielä lisää. 

Suomesta tehdään kaivosreservaattia 

Näyttää siltä, että Talvivaaraa yritetään pitää hengissä hinnalla millä hyvänsä. Syynä on Hyvösen mukaan ilmeisesti Talvivaaraan liittyvä idea uraania tuottavasta monimetallikaivoksesta.

– Kun on saatu laittomin keinoin uraanin tuotanto ja rikastaminen jo liikkeelle, ei siitä haluta luopua, Hyvönen tarkentaa.

Kaivokselle lupia hakiessa yhtiö salasi tiedon siitä, että nikkelikaivoksessa käytössä olevin menetelmin tullaan rikastamaan huomattavia määriä myös uraania.

Hyvösen arvion mukaan koko Suomesta ollaan rakentamassa uuskolonialistista kaivosreservaattia, johon kuuluvat monimetallikaivokset, uraanikaivokset, uudet ydinvoimalat ja ydinjätteen vastaanotto.

– Se on rooli, joka Suomelle EU:n pohjoisena siirtomaavyöhykkeenä on varattu, hän sanoo.

Suunnitelmaan näyttää Hyvösen mukaan kuuluvan yhteiskunnan kaikinpuolinen alasajo: valtion omaisuuden myynti ja palvelurakenteen yksityistäminen.

– Kaikki panokset jää sitten tähän ydin-Suomi -vision toteuttamiseen. 

Globaali taistelu 

Ympäri maailman on syntynyt isoja Stop Talvivaaran kaltaisia kaivosliikkeitä, mutta niiden vastavoimaksi rakennetaan ylikansallista yhtiövaltaa. Tätä Hyvösen mukaan edustaa muun muassa käynnissä oleva pyrkimys luoda EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus.

– Nyt on menossa viimeinen uuskolonialistinen raaka-aineiden jako maailmassa. Sen torjuminen on kansojen yhteinen tehtävä, sillä sietokyvyn rajat ovat tulleet vastaan joka puolella.

Talvivaaran tulisi Hyvösen mukaan toimia koko Fennoskandialle varoittavana esimerkkinä: Talvivaaran kaltainen, valtavasti kaivosjätettä tuottava heikkojen malmien käyttö ei ole tulevaisuutta, vaan on valittava toinen suunta.

– Uusiutumattomien luonnonvarojen huvetessa on kehitettävä sellaista kulttuuria ja teknologiaa, joka ei ole riippuvaista esimerkiksi öljystä, kaasusta tai metalleista, Hyvönen sanoo.

– Siellä on niitä ”uusia Nokioita”, ja se työ on vasta alkamassa. Meidän on uudeksi luotava maa!

Kriittistä kansalaisjournalismia 

Hannu Hyvösen tausta dokumentintekijänä on niin ikään aktivismissa. Hyvönen kokee, että dokumentarismi, journalismi ja aktivismi ovat pitkälti samalla asialla.

– Video on yksi järeimpiä tiedonvälityksen tykkejä mitä on käytössä! Jo pelkkä videokameran ilmestyminen eri tilanteisiin on usein hirveän monipuolinen vaikutuskeino ja sitä myös pelätään, hän sanoo.

Hyvönen kertoo, että Suomessa on erittäin vaikeaa saada poliittisia dokumentteja virallisille televisiokanaville – itsellään hänellä on työn alla puolenkymmentä dokumenttihanketta, jotka kaikki Yle on etukäteen torjunut. On siis tarve foorumille, jossa voi esittää tiukkaa poliittista ja kriittistä videomateriaalia. Tällaista foorumia Hyvönen on nyt mukana rakentamassa: Tiedonantajan yhteyteen suunnitellaan kansalaisjournalistista audiovisuaalista mediaa, Tiedonantaja.TV:tä.

Hyvönen toivoo, että Tiedonantaja.TV saisi luotua hyvät yhteydet kriittisiin dokumentintekijöihin ympäri maailmaa. Näin voitaisiin valottaa todellista kuvaa luonnonvaroista taistelevasta imperialismista.

– Myös Euroopan unioni on osa sitä vanhojen imperialististen valtioiden yhteenliittymää, eikä suinkaan mikään rauhanorganisaatio, eurovaaleissakin ehdolla oleva Hyvönen muistuttaa.

Hyvösen mukaan kansainvälistä raportointia tarvitaan, sillä monet aiemmin selvät asiat tuntuvat nyt ihmisiltä hämärtyneen – kuten se, että imperialismin johtava voima on länsi, ja sen uhka maailmanrauhalle on ilmeinen.

Talvivaara-aktivisti Hannu Hyvönen Lapin-kiertueella

Hannu Hyvönen kiertää Lapissa esittämässä dokumenttielokuvaa Pohjolan kaivosbuumista. Revontulten alla –elokuvan kesto on noin 30 minuuttia, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella aiheesta. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. avoin ja maksuton.

  • 9.5. Rovaniemi, Kauppayhtiö, klo 18
  • 10.5. Kemijärvi, Kunnantalo, klo 14.00
  • 11.5. Sodankylä, Kunnantalon valtuustosali, klo 15.00
  • 13.5 Kemi, Kulttuurikeskuksen kokoushuone 310, Marina Takalon katu 3, klo 18.00

Hyvösen verkkosivut >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa